Film om KOL-träning spelas in i Västervik

Det är onsdag förmiddag och redan en hel del folk i träningshallen hos TR Motion och Hälsa. Magnus Lantz ger personliga råd till alla i gänget från föreningen HjärtLung Västervik, som värmer upp inför styrkepasset.

CG Regin, ordförande för HjärtLung Västervik och snart med i den film som ska spelas in om träningen för hjärt- lunggruppen.

CG Regin, ordförande för HjärtLung Västervik och snart med i den film som ska spelas in om träningen för hjärt- lunggruppen.

Foto:

Västervik2016-10-08 07:00

Sedan ett halvår tillbaka tränar ett 20-tal personer från föreningen tillsammans för att stärka musklerna och öka konditionen. Allt för att må så bra som möjligt.

- Den som till exempel drabbas av KOL får träning genom Samrehab, men bara tio gånger. Sedan måste man själv ta tag i träningen, och det är det kanske inte alla som gör, säger CG Regin, ordförande för HjärtLung Västervik.

- Det är viktigt att fortsätta träna. Det var därför jag tog kontakt med Magnus Lantz.

Stärker självförtroendet

Magnus Lantz och CG Regin poängterar att det är inte enbart för att träna det är viktigt att träffas, det har också en stor social betydelse.

- De som kommer hit märker att de klarar mer än de tror. De ser också en förbättring, det stärker självförtroendet.

- Gruppen träffas en gång per vecka. Efter uppvärmningen är det cirkelträning, då jobbar man i första hand med att stärka bröst- och ryggmuskler. Var och en tränar efter egen förmåga, säger CG Regin.

- En del här har kanske bara kvar 30 procent av sin lungkapacitet. Stärks de muskelgrupperna underlättas andningen.

Bidrag till träningen

Riksföreningen HjärtLungs kampanj "Ljuset på" avslutas i februari 2017, då föreningen ska visa en film i riksdagen. Filmen spelas bland annat in i Västervik i slutet av oktober, där fokus ska vara på CH Regin och KOL-gruppens träning.

- Vi är lite unika. Tidigare har det funnits "sittgympa", men jag kom med det här förslaget istället och fick 20 000 till föreningen för att kunna starta upp den här träningen. Tack vare bidraget kan vi även subventionera träningspassen för våra medlemmar, säger CG Regin.

Magnus Lantz, TR Motion och Hälsa, hjälper Elisabeth Larsson att komma igång med uppvärmningen.
Magnus Lantz, TR Motion och Hälsa, hjälper Elisabeth Larsson att komma igång med uppvärmningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om