Vid årets filmfestival i Gamleby har man tagit fasta på skillnaden mellan stad och land. Hur olika förutsättningarna kan vara har ett antal filmare skildrat och tillsammans med skådespelare besöker de Gamleby Filmfestival den sjunde och åttonde april.
– Den första som jag kom att tänka på var Po Tidholm och hans fantastiska TV-serie "Resten av Sverige", som SVT sände hösten 2016, säger Hans Ålund som är ordförande för Gamleby Biografförening.
Idag finns det två synsätt på landsbygden och det är motstridiga bilder.
– Den ena är en idyll dit storstadsmänniskorna åker på semester, men det måste finnas någon där för att åkrar och ängar inte ska växa igen. Po Tidholm har beskrivit de två synsätten i sin TV-serie.
Tyvärr kan inte Po komma till festivalen då han är i USA.
En annan film som belyser hur landsbygden har förändrats, är Sagolandet av Jan Troell.
– Det är en beskrivning från Mörtfors, där Jan växte upp och hur landsbygden där har förändrats. Det är inte mycket till saga utan mer en smärtsam verklighet.
Efter att de båda filmerna har vistas på fredagsförmiddagen, sker ett samtal om landsbygdsutvecklingen, under ledning av Anders Jacobsson.
– Vi har bjudit in hela kommunfullmäktige och företrädare för samtliga partier.
Prinsens teckningar
Agneta Ulfsäter Troell har premiär för sin film om den ryske prinsen Nikita Romanovs teckningar från tidiga 1900-talet. Filmen handlar om personliga minnen från en svunnen tid vid det ryska hovet.
– Alltihop startade av en slump och nu har den filmen världspremiär i Gamleby.
Under Filmfestivalen kommer flera välkända filmer som populärmusik från Vittula, med Björn Kjellman i huvudrollen, som för övrigt kommer till Gamleby. Svinalängorna, regisserad av Pernilla August, som också besöker festivalen samt Bäst före med Kjell Bergqvist i huvudrollen.
Flera lokala filmskapare kommer också för att visa sina filmer samt filmer med lokal anknytning.
– Det är Lasse Zackrisson som visar filmen om Alice Babs, Calle Åstrand och Jeanette Albertsson som visar Festivalen och Generalen, en film om Hansi Schwarz. Markus Nord som visar sin film om sjön Sommen, en historisk resa från sjöns skapelse till dagens unika fauna samt Hoschang Moschiri som visar sin film, En biljett till Auschwitz, som handlar om en ungdomsgrupp som reser till Polen och besöker Auschwitz och ett barnhem. Filmen väcker många tankar och funderingar, säger Hans Ålund.