Tävlingen blev en stor framgång för Josefine Wengelin från Västerviksortens Ryttarförening. Hon kom på andra plats med stoet Gina och fjärde plats med valacken Carlando T. Segrade gjorde Tom Svitzer från Flyinge med valacken Royale Atlas T. Tom fick motta den stora segerbucklan ur Ewas systers, Katarina Larsson, hand. Trea blev Roberto Cristofoletti från Ekenryttarna i Norrköping.
Tävlingarna Stora Västervikshoppet pågick hela helgen. På grund av att det anordnades tävlingar samtidigt på andra orter i landet deltog inte lika många ryttare som förra året, men ändå fanns ett 40-tal klubbar på plats i Målserum.
Önskar mer publik
– Det är synd att det inte kommer mer publik hit, säger Marianne Winblad från Mörbylånga, överdomare vid helgens tävlingar.
– Målserum är ju en fantastisk plats att besöka. Här finns stora ytor, här finns bra läktare och café som serverar såväl mat som dryck. Liknande arrangemang på andra orter brukar dra mycket mer folk, men det verkar vara svårt att locka Västerviksborna till detta fantastiska och välordnade arrangemang, menar Marianne.
Ridskolechef Bertil Wilén håller med.
– Vi anordnar större arrangemang ca fyra gånger per år och de är verkligen värda mer publik, anser han.
Nästa helg anordnar Västerviksortens Ryttarförening tillsammans med Figeholms ryttarförening Ponnia Cup med deltagare upp till 20 år.
– Då brukar det vara betydligt fler i publiken. När yngre deltar kommer såväl föräldrar och syskon som mor- och farföräldrar och dessutom fler intresserade från Västervik. Alla är välkomna, säger Gunilla Johansson, sekreterare och allt-i-allo i Västervik.
Stort engagemang
Västerviksortens Ryttarförening engagerar ett stort antal ungdomar, speciellt flickor, som lägger ner massor med arbete året om.
Ida Lindersson är en av medlemmarna som har ridit i över 20 år. Hon har ägnat hela sitt liv åt ridsporten och tävlat i ca 10 år runt om i Sverige.
– Hästarna har verkligen känslor, säger Ida.
– Deras kroppsspråk visar tydlig glädje när de lyckas och det märks även att de blir besvikna om en bom ramlar ner. Men oftast hoppar de högre vid nästa hinder istället, fortsätter hon.
Hela helgen hade banarbetarna fullt upp med att inför varje klass ta ner och bygga upp hinder och banan måste hela tiden hållas i ordning.
Även hästarna måste vara i toppskick inför varje tävling. På plats i Västervik fanns därför veterinär Olle Borgström för att kontrollera och ge medicinska råd om hästarna.