Firade 50 år med ånglok

Man fick känslan av att förflyttas hundra år tillbaka i tiden när två ånglok drog in i centrala Västervik i helgen. Men det var ingen tidsresa, utan Tjustbygdens järnvägsförening och Sveriges järnvägsmuseum som firade att normalspåret fyllde 50 år.

Ett ånglok som drar in i Västervik är en ovanlig syn som lockade många åskådare.

Ett ånglok som drar in i Västervik är en ovanlig syn som lockade många åskådare.

Foto:

Västervik2014-10-13 06:43


1964 var breddningen av Tjustbanan från smalspår till normalspår till Västervik klar och det blev möjligt att köra normalspåriga tåg på sträckan. Det firades i helgen med flera resor för allmänheten med nostalgitåg. Många nyfikna passade också på att titta på när de rykande ångloken tuffade in i Västervik.

40 kilometer i timmen
Resorna i helgen gick mellan Linköping och Västervik, Västervik-Gamleby och Västervik-Ankarsrum/Verkebäck. Många passade på att åka hela eller delar av sträckan.
Ångtåget mellan Verkebäck och Västervik gick i snitt cirka 40 kilometer i timmen men kunde komma upp i 60. Hugo Kulas från Vimmerby var konduktör på tåget.
- Det är ju en del jobb med sådana här gamla tåg, de ska poleras och underhållas och eldas, säger han.
Philip Groves från Växjö nöjesåkte sträckan till Västervik, men skulle arbeta som kunduktör senare under lördagen.
- Resan gick bra. Det stora tåget från Linköping är lite föresenat, de var tvungna att vänta in möten och så, men det är ju sådant som händer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om