Fiskare vill avliva säl

"Gråsälen härjar i Tjust skärgård, Västerviks kommun." Så börjar ett brev till Naturvårdsverket från de båda ålfiskarna Rune Harrysson och Krister Anderson på Ekö utanför Loftahammar.

Västervik2003-09-20 09:13

De är båda licensierade yrkesfiskare som är helt beroende av ålfisket för sin försörjning. Ålfiske med stora bottengarn har varit och är de två familjernas huvudsakliga arbete sedan 50 år tillbaka, nu i tredje generationen.
Men i sommar har de vid ett flertal tillfällen varit ute för att få sina redskap sönderrivna av säl, så att fisken rymt. De tror att det rör sig om samma säl varje gång.
- Vår bedömning är att det är ett djur som har lagt sig till med detta beteende.
De har på olika sätt har försökt försvåra för sälen, bland annat genom att svepa presenningar runt tinorna och sy om flera tinor med nytt superstarkt garn, som kostar tre gånger så mycket som det vanliga. Men inte ens detta stoppar sälen.
De ansöker därför om tillstånd att avliva den aktuella gråsälen. Naturvårdsverket har skickat ärendet vidare till länsstyrelsen för yttrande, innan verket fattar beslut om att tillåta skyddsjakt eller inte.
Ansökan om skyddsjakt gäller bara denna enda säl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!