Fler än 100 skadas av smällarna

Fyrverkerierna är ett populärt och praktfullt inslag på nyårsafton. Men användningen av fyrverkerier sker inte riskfritt. Varje år skadas minst 100 personer i landet så illa att det måste uppsöka sjukvård. Ofta är handhavandefel den bakomliggande orsaken.

Västervik2014-12-31 05:05

De flesta av olyckorna sker i anslutning till nyårsfirandet, men även vid påsk och valborg sker olyckor. De som skadar sig är framförallt pojkar mellan tio och 19 år - trots att det är 18-års gräns i Sverige för att använda fyrverkerier. Det går att se ett starkt samband mellan fyrverkeriskador och alkoholpåverkan. Att vara onykter vid hanteringen av fyrverkerier ökar olycksrisken betydligt, enligt räddningstjänsten. De vanligaste skadorna är bränn- och sårskador. Skador på huvudet är vanligast följt av skador på händer och fingrar. Inte bara den som skjuter, utan även åskådarna kan skadas vid felhantering av fyrverkerierna.
- Det absolut viktigaste är att man förbereder sig ordentligt, att man tänker igenom hur man tänker att avfyra fyrverkerierna och följer bruksanvisningen. Och var nykter, alkohol och fyrverkerier är ingen bra kombination, säger Jakob Dahlquist på räddningstjänsten i Västervik.
Om fyrverkeripjäs inte fungerar vid första försöket, ska man aldrig gå fram och försöka tända den igen, säger Jakob Dahlquist.
- Då är den redan förbrukad. Man ska vänta minst 20 minuter innan man går fram till raketen, men det allra bästa är att vänta till dagen efter.

Färre försäljningsställen
Sedan flera år tillbaka arbetar Västerviks kommun hårt för att förebygga skador i samband med nyårsfyrverkerier. År 2008 blev reglerna för fyrverkerier strängare i Västerviks kommun än i många andra delar av Sverige.
- Något som vi har märkt är att antalet försäljningsställen i komunen har minskat. Fyrverkerier är fina när de används på rätt sätt, men samtidigt orsakar de många skador. Nyårsafton är en dag då vi på räddningstjänsten nästan alltid har mycket att göra, det gäller även ambulansen, säger Jakob Dahlquist.
Ordningsföreskrifterna för fyrverkerier i Västerviks kommun säger att avfyrningsplatsen eller beräknad nedslagsplats inte får vara närmare bostadsbyggnad än 25 meter. Fyrverkerierna får avfyras mellan klockan 20.00 och 01.00 på nyårsafton. Samma tidpunkt gäller på valborgsmässoafton. Annan tid på året krävs tillstånd från polisen. Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Västerviks sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om