Fler bär larm på biblioteken

55 procent av landets bibliotekarier upplever att förekomsten av hot har ökat de senaste åren, enligt en rapport från fackförbundet DIK. På stadsbiblioteket i Västervik har man upplevt mindre incidenter, men inget av allvarligare art.

På Stadsbiblioteket i Västervik är det sällan man upplever händelser av allvarligare karaktär. Foto: Ellinor Harrysson

På Stadsbiblioteket i Västervik är det sällan man upplever händelser av allvarligare karaktär. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-11-02 10:45

Sedan en tid tillbaka finns det personliga larm till samtliga anställda på biblioteken i Hultsfred och Högsby. Larmet består av en dosa som personalen bär med sig när de arbetar och syftet är att öka tryggheten.

– Alla öppna miljöer är utsatta, säger Peter Adolfsson, kultur- och fritidschef i Hultsfred, det är därför personalen i den öppna miljön har tillgång till personlarm som de kan ta med sig.

Enligt en rapport från fackförbundet DIK anger cirka fyra av tio bibliotekarier att förekomsten av social oro, kränkande tillmälen och våld har ökat de senaste två åren. 55 procent upplever att förekomsten av hot har ökat.

”Små incidenter ibland”

På stadsbiblioteket i Västervik säger man sig känna igen problemen, men det förekommer inte alls i så hög utsträckning här som det tycks göra på andra platser i Sverige.

– Det är inte ofta det händer, men vi har några små incidenter ibland där någon kommer in och kanske är lite stökig. Speciellt nu när det är kallare ute. Biblioteket är ju en öppen plats och vem som helst kan komma hit. Vi har mycket besökare, säger en bibliotekarie.

På biblioteket i Gamleby har man ett larm sedan i somras, eftersom personalen jobbar mer ensamma där.

– När fritidsgården är stängd och man är ensam i huset kan det vara tryggt att ha ett larm. När man stänger biblioteket på kvällen och ska titta i alla rum kan det kännas lite kusligt ibland.

Hur ser ni på att personalen ska behöva använda personlarm?

– Det är en tråkig utveckling, men samtidigt bra om det gör att personalen känner sig tryggare.

Katrin Ryrfeldt är bibliotekschef på Västerviks stadsbibliotek.

– Detta är en högst aktuell fråga som vi också har diskuterat vid biblioteken i Västervik. Vi upplever dock inte att biblioteken generellt har blivit en otryggare plats, men vi har haft incidenter som gjort att också vi valt att införskaffa person-/överfallslarm.

– Det är naturligtvis problematiskt att en ökad social oro i samhället också flyttar in till biblioteken. Men vi kan inte stå handfallna utan måste jobba förebyggande, göra riskbedömningar och ha rutiner för hur vi agerar i de olika situationer som kan uppstå. Det är bland annat det som det systematiska arbetsmiljöarbetet går ut på. Det är viktigt att personalen känner sig trygg på sin arbetsplats – men det är också viktigt att besökarna upplever att biblioteket är en trygg plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om