Just nu genomför polisen en nationell trafikvecka, den här gången med blickfånget inställt på alkohol och droger.
I Västervik läggs inga extra resurser på nykterhetskontroller under vecka elva.
– Det här är inget vi enbart gör den här veckan, utan det är ett kontinuerligt arbete, säger Fredrik Westerholm som är gruppchef för ingripandeverksamheten i Västervik och därmed chef för poliser i yttre tjänst.
Polisen i Västervik har kunnat lägga mer tid på arbete riktat mot trafik rent generellt den senaste tiden, enligt Fredrik Westerholm.
– Tidigare har vi fått stryka bort mycket och bara göra det absolut nödvändiga. Vi blir fler och fler.
Han kan inte avslöja hur många nya tjänster som tillkommit, det rör sig både om nyutbildade poliser och personer som återvänder till polisen efter en tid hos annan arbetsgivare.
– Framför allt har vi blivit fler poliser i Vimmerby, Hultsfred men även Oskarshamn. Det gör att vi inte behöver åka dit och hjälpa till, utan får mer tid i Västervik.
De ökade resursen har lett till att två Västervikspoliser, som är intresserade av att jobba trafikinriktat, har fått möjlighet göra det. Förändringen skedde i samband med en omorganisation i höstas.
– Jag tror att det märks att vi har blivit fler. Man ser fler poliser. Jag brukar själv köra E22 mellan Oskarshamn och Västervik. Den senaste tiden har jag passerat trafikkontroller flera gånger, det har inte hänt innan, säger Fredrik Westerholm.
Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes totalt 25 600 rattfylleribrott i Sverige under 2017, en ökning med fyra procent jämfört med året innan. 88 procent av de personer som var misstänkta för rattfylla under 2017 var män.
Nykterhetskontrollerna under den pågående trafikveckan genomförs när tid och möjlighet finns.
– Vi försöker dyka upp på både väntade och lite mer oväntade ställen, säger och berättar att kontrollerna genomförs på en plats under 15 till 30 minuters tid i enlighet med en så kallad 20-minutersmetod.
För att få en brottsförebyggande effekt väljer de att genomföra kontroller på platser och tider då många bilister är ute och kör.
Rattfylleri är ett så kallat upptäcktsbrott. Fredrik Westerholm tror att det ökade antalet poliser ute på vägarna kommer att leda till att allt fler bilister, som kör påverkade, kommer att upptäckas. Det kommer i så fall att leda till att antalet anmälda rattfylleribrott också ökar i statistiken.