Den mest frekventa delen av området är kring vattentornet, och besökarna är i alla åldersgrupper. Parkförvaltningen har även ställt dit parksoffor så att besökarna kan sitta där och se ut över havsviken, vilket är mycket uppskattat.
Den föreslagna förändringen innebär att tornet byggs om till bostäder, samt att en tillbyggnad i liknande storlek uppförs bredvid.
Skulle planerna bli verklighet så kommer dessa lägenheter medföra, för de kringboende, att de har "fri insyn" i hela området, vilket begränsar de närliggande fastigheternas möjlighet till integritet.
Möte
Kommunen har hållit ett samrådsmöte med de närboende, då det framfördes stark kritik mot att parkområdet försvinner, samt att byggnadsförslaget inverkar negativt på närliggande fastigheter.
Endast kommunens representanter var för byggnationen, resten av de närvarande var mycket negativa.
Fastigheten vid vattentornet ska ha erhållits av drottning Kristina. Markområdet får därför användas för gemensam nytta, menar personen, vilket den nuvarande planen inte uppfyller.
Personen har uppmärksammat Kammarkollegiet om planerna för tomten, som svarar:
Kammarkollegiet har ingen tillsyn över gåvor till kommunen. Möjligen kan en fråga om hur en kommun förvaltar en gåva falla in under Justitieombudsmannens tillsyn, skriver Ingemar Carlsson på Kammarkollegiet.
Han skriver vidare att det är möjligt att vattentornets tomt varit donationsjord. Donationsjordarna reglerades år 1965 genom avtal mellan staten och respektive kommun.
Om det förhåller sig så att tomten "Vattentornet" varit donationsjord kan alltså Västerviks kommun redan fått tillstånd att fritt disponera tomten.