Fler lurade av bitcoinbedragare

Carina lurades på alla sina besparingar av bitcoinbedragarna. Nu låter hon hämndlysten:”Jag har gett mig den på att avslöja ligan.”

Carina lurades av bedragarna att logga in på sin nätbank. På så sätt kunde de tömma hennes konto.

Carina lurades av bedragarna att logga in på sin nätbank. På så sätt kunde de tömma hennes konto.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Västervik2019-09-04 18:00

I veckan berättade vi om Bengt som lurades att göra stora insättningar för att investera i bitcoin. Han fick se sina investeringar gå upp i rök.

Han är inte ensam. Vi blir uppringda av Carina, en pensionär som blivit av med alla sina besparingar. Hon beskriver bedrägeriet i tre steg.

– Jag lockades av annonser där IT-miljardärer berättade om hur ett begränsat antal människor skulle få möjlighet att göra en investering som skulle göra dem rika. I texten fanns formuleringar som ”det här berättar inte banken för dig”.

För ungefär 2500 kronor skulle Carina få tillgång till en IT-plattform som skulle göra henne förmögen via affärer i kryptovalutor.

Efter att pengarna betalats in blev hon uppringd av en kvinna som skulle hjälpa henne i gång med IT-plattformen. Ett program installerades som gjorde att kvinnan kunde arbeta i Carinas dator. I utbildningssyfte övertalades Carina att logga in på sin nätbank.

– Kvinnan var jättetrevlig. Hon gav mig komplimanger som ”du låter så ung” och ”du har så mycket kvar av livet.” Hon skämtade om hur jag nästan skulle kunna bada i pengar.

Plötsligt släckte kvinnan ner IT-plattformen, och gick över till webbsidan med Carinas nätbank. Mitt framför ögonen på Carina gjordes en överföring på 120 000 kronor. I stort sett alla hennes besparingar.

– Jag skrek rätt ut ”vad gör du”?

Det är inte slut på eländet. Dagen efter ringde en man som sade sig komma från ett bolag. Han berättar att ett bedrägeri begått av en anställd upptäckts. För att Carina skulle få tillbaka sina pengare krävs bara en ny inloggning i nätbanken...

Den här gången tas de runt 2500 kronor som fanns kvar på kontot, dessutom utnyttjas den kredit på 10 000 kronor som finns kopplad till kreditkortet.

Carina berättar hur polisen först lät uppgiven när hon ringde.

– Det kändes som att anmäla en cykelstöld.

Nu har hon fått kontakt med en polis som tagit hennes fall på allvar.

Samtidigt fortsätter bedragarna att ringa. Hon berättar hur de försöker att få henne att logga in på nätbanken igen.

– Jag kommer aldrig att logga in, men jag håller dem på halster och pratar med dem. Jag ber dem skicka mejl med uppgifter till mig.

Hon berättar att hennes pengar gått vidare till Nigeria och Malta. Ett mejl har kommit från en ip-adress i Moskva.

– Jag har inte gett upp hoppet, utan hoppas att de ska röja en detalj så att ligan kan avslöjas.

Fotnot: Carina heter egentligen något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om