Fler trafikolyckor inträffar i kommunen

Antalet trafikolyckor ökar. Det finns ett mönster som visar att se senaste sex åren har trafikolyckorna ökat för varje år i Västerviks kommun. Störst ökning av olyckor är i stadsmiljö i korsningar. Ett varnande exempel är den svåra olyckan i korsningen Arabievägen Perugatan som inträffade förra måndagen.

Säkerhetschef Joakim Jansson, Ambulanschef Melker Engström och Marika Berg vid akutmottagningen. Foto: Ellinor Harrysson

Säkerhetschef Joakim Jansson, Ambulanschef Melker Engström och Marika Berg vid akutmottagningen. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2016-06-23 09:03

I Västervik finns ett trygghet och säkerhetssamarbete mellan kommunen, ambulans, räddningstjänsten och akutsjukvården. I torsdags hade de kallat till en pressträff för att berätta om de ökande antalet trafikolyckor.

Främst vill de påminna ungdomar och deras föräldrar om risken för olyckor när man framför cykel eller moped.

– Jag vill att alla ungdomar och deras föräldrar läser er artikel, säger kommunpolis Lisa Koblanck.

Hon säger sig se en annan trafikkultur hos ungdomar som cyklar eller kör moped.

– Man måste komma ihåg att rör man sig i trafiken så är man en trafikant som ska hålla sig till de trafikregler som gäller.

Västerviks säkerhetschef Joakim Jansson anser att de flesta olyckorna sker i korsningar i stadsmiljö.

– Det gäller samtliga olyckor, men cyklister och mopedister blir särskilt utsatta vid en sådan olycka.

Framförallt är det pojkar mellan 15-24 år som är överrepresenterade i de olyckorna.

– Skadorna varierar, från en stukad fot till svåra hjärnskador, säger Marika Berg vid akutmottagningen i Västerviks sjukhus.

Svår olycka

Förra måndagen inträffade en svår olycka, där en 15-årig tjej körde sin moped ut på en huvudled i korsningen Arabievägen-Perugatan, utan att ta hänsyn till trafikreglerna. Bak på mopeden hade hon en jämngammal pojke.

De krockade med en bilist och båda blev väldigt svårt skadade.

– Båda ungdomarna får ägna hela sommaren åt att rehabilitera sig. Jag tror att de hade helt andra planer för sitt sommarlov än att ligga på sjukhus, säger Lisa Koblanck.

Hon vill också påtala att alla som kör moped ska använda hjälm och att den ska sitta fast på rätt sätt. Samt att alla som är under 15 år är skyldiga att ha cykelhjälm när de cyklar.

Det är inte bara ungdomar som är med i trafikolyckor. Det har också blivit vanligare med bilolyckor.

– Bilisterna har idag ett mer aggressivt körsätt än för bara några år sedan, säger Ambulanschef Melker Engström.

Enligt honom är det samhällsutvecklingen som gör att människor blir mer stressade då de ska passa tider och inte hinner att vänta.

Lisa Koblanck vill påminna alla trafikanter om att lära sig ge tecken då de är ute i trafiken.

– Visa tydligt var du är på väg så slipper andra trafikanter gissa sig till åt vilket håll du tänker åka. Lyssna inte på musik när du är i trafiken, varken som bilist eller cyklist. Vi ska tillsammans se till att göra allt vi kan för att minska trafikolyckorna, så kommer vi och de som kommer hit som turister att få en skön sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om