Statistiken för september visar positiva siffror för arbetslösheten i Kalmar län. Länets arbetslöshet har visserligen ökat med 0, 6 procentenheter jämfört med samma månad 2016, men arbetsmarknaden är fortsatt stark.
Det vi är mest glada över är att fler utrikesfödda är i arbete, säger Lars Borgemo, arbetsförmedlingschef i Västervik.
Statistiken visar att antalet utomeuropeiskt födda som fick jobb i länet ökade med 26 procent i september jämfört med samma månad förra året.
Det finns flera skäl till den ökningen. Dels är det en grupp som vi fokuserar mycket på, där arbetskraften finns. Ett annat skäl är att arbetsmarknaden är mer öppen och mogen för att ta emot nyanlända. Vi ser ett annat synsätt i näringslivet.
Ungdomsarbetslöshet
Ungdomsarbetslösheten har ökat märkbart bland utrikesfödda, medan den sjönk bland inrikesfödda.
Ungdomsarbetslösheten bland svenskfödda är extremt låg, den ligger på runt tre procent, säger Lars Borgemo.
Mest ökar arbetslösheten bland de som saknar gymnasieutbildning.
Vi har verktygen för att stödja personer utan gymnasieutbildning och fokuserar mycket på kompetenshöjande åtgärder för att matcha de krav som arbetsgivarna ställer. Det kan exempelvis handla om arbetsmarknadsutbildningar, men även reguljär utbildning.
Västerviks kommun har en högre arbetslöshet en riksgenomsnittet.
Arbetslösheten i Västerviks kommun ligger strax över åtta procent. Det har att göra med hur den lokala arbetsmarknaden ser ut och givetvis inströmningen av utlandsfödda.
Arbetslösheten ökar i alla kommuner i länet jämfört med föregående år, mest i Högsby som har en arbetslöshet på 14, 9 procent.