Miljövänligheten ökar i takt med att människor läser på om vad som hjälper eller stjälper jordens naturliga kretslopp. Även vid en begravning går det att tänka på vad man bidrar med i jorden. På Peterssons Begravningsbyrå i Västervik menar de att då utbudet av kistor förändras kommer också intresset att öka.
- Det jag har upplevt är att det finns människor som tittar mer på det och försöker att välja mer miljövänligt, säger Marie Widerström.
Det handlar oftast om att kunderna väljer miljövänligt när de ser att det finns alternativ till det, snarare än att de specifikt frågar om det, än.
- Än så länge har det hänt några gånger att de frågat om det. Men det kan vara så att då de till exempel får höra att en urna är av pressad bark kan de välja det. De tycker att det känns bra för att den är av ett miljövänligt material och bryts ned fort.
"Den gröna kistan"
Alla kistor är nedbrytbara, men det tar olika lång tid hur lång den processen är.
- Det finns en förordning som säger att man inte får gravsätta något som ej är nedbrytbart, men det är skillnad på materialen, säger Marie Widerström. Till exempel bryts en ekkista ned väldigt långsamt då det är så starkt material. Idag kan man välja på spånskiva eller något trämaterial till kistor, men snart kommer en ny ännu mer miljövänlig kista.
Under en längre tid har leverantörer arbetat fram den nya gröna kistan och under det här året kommer den att finnas som ett val i sortimentet på många begravningsbyråer.
- Den gröna kistan är helt miljövänlig och har formgjutits i biokomposit. Allt material är organiskt, utan syntetiska kemikalier och är baserad på svensk skogsråvara. Den har även linnetyg på insidan.
Det kan bli svårt att begravas helt miljövänligt dock. Några få metallklämmor finns för att fästa tyget med i den nya kistan. Dessutom tillför ju våra egna kroppar amalgamfyllningar och andra gifter till jorden som kroppen eventuellt samlat på sig under ett liv.