Äkta vara är en ideell medlems- och konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet: som handlar om färre tillsatser, mer råvara – mer mat i maten.
– Det är tydligt att många konsumenter har tröttnat på livsmedelsindustrins produkter och nu utmanar de företagen att tänka nytt. Dagens konsumenter vill att maten ska bestå av just mat och inte ett hopkok av tillsatser, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson i ett pressmeddelande.
E-nummer, färger och sötningsmedel - vem vinner på det?
Natriumnitrit (E250) är bara en i raden av vanliga tillsatser som går att finna i olika processade köttprodukter.
Det gäller till exempel varm- och kallrökt lax, påläggsskinka, bacon, leverpastej, blodpudding, falukorv, kokt korv, grillkorv, även korvar på kalkon- eller kycklingkött, salami, medvurst, stekfläsk och rökt skinka. Tillsatsen ska skydda mot tillväxt av bakterien Clostridium botulinum som orsakar matförgiftning och utnyttjas även flitigt som färggivare.
Dock anses tillsatsen E250 långt ifrån riskfri, och ur cancersynpunkt rekommenderar Världscancerfonden att man avstår från processade livsmedel just på grund av natriumnitriten. Vill konsumenter undvika E250 ska man köpa KRAV-märkta produkter.
Jojjen vill leverera säkra produkter
Hur ser ni på det att fler vill ha produkter utan tillsatser?
– Vi försöker hålla antalet tillsatser nere och framför allt mängden av dem, säger Philip Hirschman, kvalitétschef på Jojjen. Det vi använder mest är E301 som är ett antioxidantmedel för att hålla produkten fräsch, och E250.
Nitrit gör att det ger produkten en fin färg, och det ger oss en likvärdig produkt i jämförelse med konkurrenterna. Sedan är det effektivt mot bakterien Clostridium botulinum.
– Det jag har förstått har cancerrisken med upphettningen att göra också om ämnet omvandlas och inte blir bra för oss. Det är många produkter som inte blir så högt upphettade.
– Själv äter jag inte för mycket av produkter med nitrit, säger Philip Hirschman. Det är bättre att äta lite mindre av det i så fall än att ta bort nitrit helt.
Har ni någon KRAV-märkt produkt?
– Vi är KRAV-certifierade, men har ingen produkt. Vi håller på att utveckla en. Det är tydligt att konsumenterna vill ha renare produkter, och det tycker jag är bra. När konsumenten ställer krav så måste ju branschen ändras. Men jag tror ändå att de väljer de som är färgmässigt finare än en grå korv.
Vår tidning var även i kontakt med två livsmedelsbutiker i Västervik med frågorna hur vanligt det är att kunder frågar efter mer mat utan tillsatser, och vad butikerna själva har för inställning. Willys hade ingen personal som fick svara på frågan. Coop hade ej tid att tillmötesgå frågorna.
Det främsta skälet till att undvika tillsatser, enligt Äkta varas opinionsundersökning, är att de används istället för riktiga råvaror. Det anser nästan hälften av de tillfrågade. På listan av tillfrågade finns även många som anser att tillsatserna är farliga och gör människor sjuka, samt de som tycker att livsmedelsindustrin lurar konsumenten.