Fler vill ha mat utan tillsatser

Det Ă€r en stark utveckling som sker just nu dĂ€r konsumenter Ă€r mycket mer medvetna och intresserade av vad de Ă€ter. Hela 93 procent av svenskarna avstĂ„r nĂ„gon gĂ„ng frĂ„n att köpa produkter som innehĂ„ller mĂ„nga tillsatser, visar en opinionsundersökning som föreningen Äkta vara har gjort. 37 procent gör det oftast eller alltid.

En hel del tillsatser finns idag i vanliga korvar och andra produkter i affÀrerna, det Àr mer utöver det konsumenten vill ha - sjÀlva rÄvaran. Foto: Liselotte S Johansson

En hel del tillsatser finns idag i vanliga korvar och andra produkter i affÀrerna, det Àr mer utöver det konsumenten vill ha - sjÀlva rÄvaran. Foto: Liselotte S Johansson

Foto:

VĂ€stervik2016-08-23 14:00

Äkta vara Ă€r en ideell medlems- och konsumentförening som driver frĂ„gor om bĂ€ttre matkvalitet: som handlar om fĂ€rre tillsatser, mer rĂ„vara – mer mat i maten.

– Det Ă€r tydligt att mĂ„nga konsumenter har tröttnat pĂ„ livsmedelsindustrins produkter och nu utmanar de företagen att tĂ€nka nytt. Dagens konsumenter vill att maten ska bestĂ„ av just mat och inte ett hopkok av tillsatser, sĂ€ger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson i ett pressmeddelande.

E-nummer, fÀrger och sötningsmedel - vem vinner pÄ det?

Natriumnitrit (E250) Àr bara en i raden av vanliga tillsatser som gÄr att finna i olika processade köttprodukter.

Det gÀller till exempel varm- och kallrökt lax, pÄlÀggsskinka, bacon, leverpastej, blodpudding, falukorv, kokt korv, grillkorv, Àven korvar pÄ kalkon- eller kycklingkött, salami, medvurst, stekflÀsk och rökt skinka. Tillsatsen ska skydda mot tillvÀxt av bakterien Clostridium botulinum som orsakar matförgiftning och utnyttjas Àven flitigt som fÀrggivare.

Dock anses tillsatsen E250 lÄngt ifrÄn riskfri, och ur cancersynpunkt rekommenderar VÀrldscancerfonden att man avstÄr frÄn processade livsmedel just pÄ grund av natriumnitriten. Vill konsumenter undvika E250 ska man köpa KRAV-mÀrkta produkter.

Jojjen vill leverera sÀkra produkter

Hur ser ni pÄ det att fler vill ha produkter utan tillsatser?

– Vi försöker hĂ„lla antalet tillsatser nere och framför allt mĂ€ngden av dem, sĂ€ger Philip Hirschman, kvalitĂ©tschef pĂ„ Jojjen. Det vi anvĂ€nder mest Ă€r E301 som Ă€r ett antioxidantmedel för att hĂ„lla produkten frĂ€sch, och E250.

Nitrit gör att det ger produkten en fin fÀrg, och det ger oss en likvÀrdig produkt i jÀmförelse med konkurrenterna. Sedan Àr det effektivt mot bakterien Clostridium botulinum.

– Det jag har förstĂ„tt har cancerrisken med upphettningen att göra ocksĂ„ om Ă€mnet omvandlas och inte blir bra för oss. Det Ă€r mĂ„nga produkter som inte blir sĂ„ högt upphettade.

– SjĂ€lv Ă€ter jag inte för mycket av produkter med nitrit, sĂ€ger Philip Hirschman. Det Ă€r bĂ€ttre att Ă€ta lite mindre av det i sĂ„ fall Ă€n att ta bort nitrit helt.

Har ni nÄgon KRAV-mÀrkt produkt?

– Vi Ă€r KRAV-certifierade, men har ingen produkt. Vi hĂ„ller pĂ„ att utveckla en. Det Ă€r tydligt att konsumenterna vill ha renare produkter, och det tycker jag Ă€r bra. NĂ€r konsumenten stĂ€ller krav sĂ„ mĂ„ste ju branschen Ă€ndras. Men jag tror Ă€ndĂ„ att de vĂ€ljer de som Ă€r fĂ€rgmĂ€ssigt finare Ă€n en grĂ„ korv.

VÄr tidning var Àven i kontakt med tvÄ livsmedelsbutiker i VÀstervik med frÄgorna hur vanligt det Àr att kunder frÄgar efter mer mat utan tillsatser, och vad butikerna sjÀlva har för instÀllning. Willys hade ingen personal som fick svara pÄ frÄgan. Coop hade ej tid att tillmötesgÄ frÄgorna.

Det frĂ€msta skĂ€let till att undvika tillsatser, enligt Äkta varas opinionsundersökning, Ă€r att de anvĂ€nds istĂ€llet för riktiga rĂ„varor. Det anser nĂ€stan hĂ€lften av de tillfrĂ„gade. PĂ„ listan av tillfrĂ„gade finns Ă€ven mĂ„nga som anser att tillsatserna Ă€r farliga och gör mĂ€nniskor sjuka, samt de som tycker att livsmedelsindustrin lurar konsumenten.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om