I det nya avtalet, som brandmännens fackförbund (Vision, Kommunal och Brandmännens riksförbund, BRF) skrivit under, så har OB-tillägget och biltillägget förhandlats om, för att istället ingå i beredskapsersättningen och i en förhöjd timersättning. Dessutom har semesterersättningen minskats.
Runt om i landet har flera deltidsbrandmän valt att säga upp sig i protest mot det nya avtalet. Några uppsägningar har hittills inte förekommit i Västerviks kommun, men enligt Peter Helge som är verksamhetsansvarig för räddningstjänsten finns det ett stort missnöje.
- Som medlem i BRF är man väldigt besviken på det här avtalet, framförallt eftersom det inte genererar så mycket löneökning. Det har jag full förståelse för.
Sveriges kommuner och landsting menar att det inte är tillåtet att frångå avtalet för att få brandmännen att stanna, men i en del kommuner pågår det redan förhandlingar.
Någon sådan förhandling är dock inte aktuell i Västerviks kommun.
- Vår kommun har tecknat ett avtal precis som man gör på andra ställen i Sverige. Det är den svenska modellen som gäller och då river man inte upp ett avtal, säger Peter Helge. Gör man det så begår man ett avtalsbrott.
Tre undantag
Enligt lagen finns det egentligen bara tre undantag som kommunerna kan förhandla om på lokal nivå. Det ena kallas för förmånstillägg och gäller de brandmän som är gruppledare. Det finns också ett separat tillägg för säkerhetsvakter som bevakar vid olika tillställningar.
Det tredje undantaget kallas för särskilt ansvar och är ett tillägg som kan ges till någon eller några med speciell kompetens eller med arbetsuppgifter som sticker ut.
- Ett exempel är våra platschefer som vi har på våra deltidsstationer. De har ett särskilt ansvarstillägg, säger Peter Helge.
Han anser att Västerviks kommun har bra ersättningar för de här tilläggen.
- Men det är bara ett fåtal som får de här tilläggen, det når inte ut till den stora massan.
"Svårare att rekrytera"
I dagsläget finns det ett behov av att rekrytera deltidsbrandmän på samtliga stationer i kommunen.
- Som arbetsgivare är det såklart svårare att rekrytera om man har en låg lön, då är det ju inte attraktivt. Sedan är lönen inte allt, men det är en viktig del.
Joakim Jansson som är räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun har en ständig dialog med BRF.
- Vi har absolut inte lagt locket på, säger Peter Helge.
Hur ser du på att deltidsbrandmän på andra platser i landet väljer att säga upp sig i protest mot det nya avtalet?
- Det är en olaglig handling, ett avtalsbrott.