Flerspråkiga bokcirklar och sagostunder

Att intressera såväl barn som föräldrar för utbudet på Gamleby bibliotek kan göras på olika sätt. Under förra veckan var det dags för öppna förskolan Guldkornet att ta del av information från Catharina Pettersson och Roya Saydomimi, som båda arbetar på biblioteket på Åby herrgård.

Roya Saydomimi startar sagostund för förskolebarn, på både svenska och arabiska.

Roya Saydomimi startar sagostund för förskolebarn, på både svenska och arabiska.

Foto:

Västervik2017-05-12 16:30

Att läsa för även de allra minsta barnen är ett bra sätt att skapa rutiner när det gäller läsning. När barnen blir lite äldre vill de säkert vara med och påverka valet av bok, då finns det pekböcker och enkla bilderböcker på lämplig höjd i biblioteket så att barnen själva kan välja och vraka bland utbudet.

Catharina Pettersson berättar också att det finns böcker för alla tillfällen och händelser i familjen, till exempel böcker som passar att läsa när det kommer småsyskon i familjen.

– Vi har också böcker om "stjärnfamiljer", en bok där det förklaras väldigt enkelt om alla olika familjer som finns. Det behöver ju inte alltid vara mamma, pappa och barn.

Bokcirklar och sagostund

Andra aktiviteter som biblioteket ordnar är bokcirklar. Just nu pågår en bokcirkel för seniorer, för den som vill starta en egen bokcirkel finns möjlighet att låna en kasse med fem likadana böcker.

Roya Saydomimi ska hålla i en bokcirkel framöver med lättlästa böcker på svenska, där hon samlar arabisktalande.

– Jag ska också starta en sagostund för förskolebarn, med början fredag nästa vecka. Eventuellt både på svenska och arabiska.

Roya Saydomimi kommer arbeta på biblioteket i Gamleby under två dagar per vecka, där hon även finns till hand när det gäller datorhjälp för nyanlända.

Linda Tillberg Eriksson, med dottern Doris, efterfrågar fler bokcirklar.
Linda Tillberg Eriksson, med dottern Doris, efterfrågar fler bokcirklar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om