Flitens lampa lyser hos Löth Läder

Han tog en rejäl paus från sitt läderhantverk, men sedan åtta år tillbaka jobbas det nästan dagligen i verkstaden hemma hos Anders Lagerman i Yxered. När han inte är på någon hantverksmarknad förstås.

Inget läderarbete blir det andra likt. Här en samling stansar, som gör variationen närmast oändlig.

Inget läderarbete blir det andra likt. Här en samling stansar, som gör variationen närmast oändlig.

Foto:

Västervik2016-12-12 12:00

Det är full aktivitet hos Löth Läderhantverk i Yxered. Anders Lagerman har en hel del beställningar som ska vara klara till julafton. Han säger att det kan handla om allt från fickpluntor med favoritlagets färger till bokomslag, korthållare eller ett rejält bälte som nästan håller en livstid.

– För mig är kvalitet något väldigt viktigt, det som gör att jag kan möta mina kunder många år senare och se att de fortfarande är nöjda med det de köpt.

Började på 70-talet

Löth Läderhantverk har funnits sedan början av 1970-talet då ett gäng Stockholmare flyttade in i ett kollektiv i Löth, Yxered. Mikael Roupe var en duktig läderhantverkare, och snart hade fler lärt sig.

– Vi var till slut fyra kompisar som höll på med det, säger Anders Lagerman.

Efter några år tog andra intressen över. De flesta bildade familj och hantverket fick stå tillbaka. Men så en julafton för åtta år sedan fick Anders Lagerman ett stycke läder av sina barn i julklapp.

– Då återupptog jag hantverket igen.

Det får ta tid

Sedan ett par år tillbaka är han pensionär, då finns det ännu mer tid för hobbyn. Runt 30 dagar per år är Anders ute på hantverksmarknader av olika slag, bland annat står han på Skansen.

– Jag är också med i Bondens Torg, annars syns jag kanske inte så mycket i våra trakter. Men är jag hemma, så är verkstaden öppen.

Det han gillar bäst är att göra det där lilla extra, och att låta saker få ta tid. Tid för utformning, nya mönster och färgningar.

– Då blir det också något unikt och hållbart.

Sedan en tid tillbaka samarbetar han med Filip Hanna och Kenneth Wickström, två sykunniga killar i Vimmerby som syr skinnförkläden.

– Vi har döpt förklädena till Vimmerby, Locknevi, Spångenäs och Blackstad. Det är lite kul.

Det gäller att göra många olika småsaker, då finns det alltid något för kunderna att välja bland.
Det gäller att göra många olika småsaker, då finns det alltid något för kunderna att välja bland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om