"Folk är mer rädda om träbåtar nu för tiden"

När båtsäsongen är över för fritidsbåtsägare börjar den för Evert Niklasson. Han jobbar nämligen med att renovera och laga träbåtar. Båtar som folk börjar bli lite mer rädda om nu än för några år sedan. – Många ser de här gamla sniporna som ett kulturarv. Det är roligt att de tas om hand.

En snipa väntar på sin tur. Kölstocken ska bytas, och en del av bordläggningen.

En snipa väntar på sin tur. Kölstocken ska bytas, och en del av bordläggningen.

Foto:

Västervik2016-10-18 14:00

På en båtkärra utanför verkstaden på Norrlandet står en snipa och väntar på sin tur. Kölstocken ska bytas och en del av bordläggningen. En gammal fin båt som tillhör de äldsta båtmodellerna vi har i Norden, enligt Evert Niklasson.

– Just den här är byggd hos Westins i Mönsterås.

Strax intill ligger en blankpolerad ”tumlare”. Segelbåten ”Alfågeln” som Niklasson fått till skänks.

– Den är ritad av Knud Reimers och byggd 1939 på ett varv i Norrtälje. I somras tappade hon kölen. En 950 kilo tung blyköl. Hon blev bara en stor kostnad för ägaren så han frågade om jag ville ha henne.

– När jag får tid ska jag bygga en form och låta gjuta en ny köl.

Utbildad båtbyggare

Evert Niklasson är uppvuxen i Näs på Gotland, men utbildade sig på Båtbyggarskolan i Storebro i slutet på 1970-talet.

– Jag flyttade tillbaka till Gotland ett år, men så ringde min gamla lärare från Storebrotiden och ville ha hjälp i sitt företag i Västervik.

– Jag kom aldrig hem igen, säger Evert med sin omisskännliga dialekt.

Sedan 1984 driver han det företag han kom för att hjälpa till i.

– Jag tog över under namnet Båt-Niklas. Såg att det fanns massor med träbåtar i Västervik, och renoveringsjobb. Men då var folk inte lika villiga att betala. Idag är det helt andra ägare till de gamla träbåtarna, de flesta ser dem som kulturarv som ska bevaras.

Backar inte för något

Han säger att han alltid haft mycket att göra, även om verksamheten tidvis är ganska spretig.

– Jag gör allt från renovering av träbåtar och trädetaljer på plastbåtar till finsnickeri och renovering av dörrar, fönster och möbler.

Evert Niklasson har fyllt 65 år, men tänker hålla på tills han blir 70 minst. Om han får vara frisk förstås.

– Jobbet är omväxlande och håller mig igång. Nu i höst ska jag till exempel göra en fem meter lång bom. Det finns inget jag backar på.

Evert Niklason har fått en "tumlare" utan köl til skänks. Ritad av Knud Reimers. Hon ska så småningom få en ny köl är det tänkt. Foto: Lena Dahlberg
Evert Niklason har fått en "tumlare" utan köl til skänks. Ritad av Knud Reimers. Hon ska så småningom få en ny köl är det tänkt. Foto: Lena Dahlberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om