För hälsans skull

Många vet hur man ska sköta sin hälsa, men är för stressade för att göra det. På hälsocentralen i Gamleby kan alla få tips om hur man genom planering kan leva sundare.

Västervik2007-04-12 07:59

Visserligen har det hetat hälsocentral i Gamleby sedan 1970-talet, men det är först nu som den, bland de första i länet, också har blivit det på riktigt.
På sikt ska samtliga 28 vårdcentraler i länet kunna kalla sig hälsocentraler, och för de flesta kommer det att ske redan i år eller nästa år.
På en hälsocentral läggs ökad vikt vid förebyggande arbete med patienter som löper risk att bli sjuka, till exempel på grund av rökning och/eller övervikt.
Hälsocentralen samarbetar också med bland andra barnhälsovården på familjecentralen och med folktandvården, men också andra lokala aktörer, som exempelvis kyrkan och idrottsföreningar.
Varj hälsocentral ska ha en hälsokoordinator, och i Gamleby heter hon Maria Svahn. Hon är spindeln i nätet för hälsocentralens folkhälsoarbete, och sysslar även med rådgivning, både till patienter och till övrig personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om