Det krävs mer plats för NEO-kliniken (avdelning för tidigt födda och sjuka nyfödda barn) vid Västerviks sjukhus. Den tekniska utvecklingen har gått framåt och fler för tidigt födda barn överlever än tidigare.
– Tekniken som hjälper till att vårda förtidigt födda barn kräver större utrymme. Samtidigt har de barnen ett stort behov av kontakt med sin egen familj, säger landstingsråd, Lena Segerberg (S).
De för tidigt födda barnen är också väldigt infektionskänsliga och mycket känsliga mot ljud och ljus.
– Idag finns det fem vårdplatser på NEO-avdelningen. De är i stort behov av upprustning. Varje för tidigt fött barn kommer efter ombyggnaden att ha ett eget rum, där föräldrar och syskon kan finnas tillsammans med barnet. Idag vårdas två förtidigt födda barn i varje rum.
I Västervik vårdas barn som är födda från vecka 30 och framåt.
Beslut fattas på måndag
Den rödgröna majoriteten kommer att fatta beslut om en förstudie.
– Det blir landstingsfastigheter som får i uppdrag att hämta in ritningar och göra en ekonomisk beräkning av hur mycket ombyggnaden kostar.
Förhoppningsvis kommer byggprocessen igång under hösten 2017.
– Det kommer att bli en del omflyttningar och logistiska utmaningar under tiden ombyggnaden pågår, säger Anna Bodjo (MP).
I snitt vårdas 125 förtidigt födda barn om året på NEO-avdelningen i Västervik. I Kalmar län har också sjukhuset i Kalmar en NEO-avdelning.
Komplett sjukhus
Leif Svensson (V) påpekar att Västerviks sjukhus är komplett.
– Vi har en vård från de förtidigt födda barnen till de vuxna människorna. Här finns den vård som krävs även om det är ett litet sjukhus.
Anna Bodjo berättar att Sveriges Kommuner och Landsting är imponerade över hur mycket som har hänt på kort tid med hälsoarbetet för barn och unga inom Kalmar läns landsting.
– Västerviks sjukhus är inget sjukhus som håller på att läggas ned utan ett sjukhus som ligger på absolut högsta nivå, säger Leif Svensson.