"Förekommer mycket näthat på appar"

Hot och hat på nätet var det ämne som under torsdagen diskuterades i aulan på Västerviks gymnasium. Kommunens erfarenheter ska sedan användas i utredning för att stärka demokratin i Sverige.

"Om fler anmäler så kommer polisen att förstår hur stort problemet faktiskt är" säger Carl Heath, och uppmanar alla som blivit utsatta för näthat att anmäla det till polisen.

"Om fler anmäler så kommer polisen att förstår hur stort problemet faktiskt är" säger Carl Heath, och uppmanar alla som blivit utsatta för näthat att anmäla det till polisen.

Foto: Johanna Heed

Västervik2019-08-15 18:31

Det är ingen stor skara åhörare som samlats på Västerviks gymnasium under torsdagseftermiddagen. Men när det ges utrymme för diskussioner fylls ändå aulan med engagerade röster från de tjänstepersoner, förtroendevalda och andra representanter som bjudits in till samtalet om näthat. Det är ett ämne som upprör, och som på ett eller annat sätt berör alla, menar Carl Heath, särskild utredare att värna det demokratiska samtalet. Han håller i samtalet och kommer från kommittén Det demokratiska samtalet, som tillsammans med Västerviks kommun står som arrangörer.

– Det är svårt att säga exakt vem som skriver hat, men män över 40 är överrepresenterade. Mest utsatta för hatet är unga tjejer, säger Carl Heath.

Syftet med samtalet är att stärka medie- och informationskunnighet hos svenskarna, med målet att öka motståndskraften mot desinformation, propaganda och näthat. Det är ett regeringsuppdrag som till nästa höst ska resultera i en statlig offentlig utredning, om hur just miljön på nätet påverkar medborgarnas deltagande i demokratin i landet. I arbetet ingår besök till olika kommuner för att likaväl sprida information, som samla in. Detta för att ta reda på vad som redan görs för att motverka närhat och propaganda, och vad man behöver göra ytterligare.

– Man kan säga att jag åker ut med en mun och två öron. För att bygga förståelse för ämnet måste man kunna förstå hela samhället. Att samla in folkets berättelser är därför en förutsättning för att kunna tillgodose allas behov, berättar Carl Heath.

Några av de som är ditbjudna, och som deltar i diskussionerna kring ämnet, är ungdomsrådet i Västervik.

– Det förekommer väldigt mycket näthat på appar, särskilt de där man kan vara anonym. Troligtvis för att det är lättare att vara elak när inget vet att det är du som är avsändare till hatet, säger en av representanterna från ungdomsrådet.

Ytterligare en i publiken delar med sig av sina erfarenheter.

– Jag har ju flera kvinnliga kollegor som är mer utsatta. Jag själv har varit ganska skonad, jag är ju en äldre man, säger han.

Det farliga med näthat, och även falsk information som sprids på nätet, är att det kan tysta folk. Detta menar Carl Heath är ett hot mot demokratin. I oktober nästa år ska utredningen vara klar och ges då över till demokratiminister Amanda Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!