Kommunstyrelsens förvaltning har fört en kontinuerlig dialog med föreningslivet i Västervik om integration. Nya mötesplatser och vägar in i samhället för nyanlända är viktiga. Med integrationsfonden på 6 500 000 kronor kom nya möjligheter för föreningslivet att bidra till en bättre integration. 33 unika projekt har beviljats ur fonden.
– Fördelningen är 4 340 000 kronor för kompetensförsörjning, 1 550 000 kronor till delaktighet i förenings-och kulturliv och 430 000 kronor har gått till språkutveckling, säger Integrationsstrateg Elisabeth Sjöstrand.
22 föreningar har engagerat sig i unika integrationsinitiativ och skapat projekt för integration med fokus på idrott och kultur.
– Genomgående har föreningarna lagt ner ett ambitiöst arbete för att erbjuda nyanlända aktiviteter.
Nya mötesplatser
Föreningarnas arbete har gjort att integrationen har öppnat fler dörrar än tidigare för nyanlända.
– Jag önskar att vi kunde mäta integrationsnyttan på ett bra sätt, i möten och dialog med föreningar och medlemmar, förstår jag att det inkluderas och öppnas dörrar på helt nya sätt i vår kommun. Det är ett arbete tillsammans och i samverkan som fungerar väldigt bra i vår kommun. Kommunen är tacksam för den starka och kloka kraft som föreningslivet är för integrationen i vår kommun.
Hon säger att bland annat landsbygden engagerat sig i integrationens projekt.
– Orter som Totebo, Ankarsrum, Edsbruk Odensvi och Blackstad har engagerat sig på bredden och startat språkcafér, mötesplatser och idrottsverksamhet, säger Elisabet Sjöstrand