Förfallet fortsätter – huset har blivit en skamfläck för Ankarsrum

Det är nu ungefär 15-20 år sedan det förfallna huset på Tjustvägen i Ankarsrum användes som föreningshus. Huset byggdes en gång i tiden som pensionärshus och nu borde huset ha varit pensionerat för länge sedan.

I stort sett samtliga fönsterrutor har slagits sönder och dörren står helöppen. Foto: Sven-Olof Nilsson.

I stort sett samtliga fönsterrutor har slagits sönder och dörren står helöppen. Foto: Sven-Olof Nilsson.

Foto:

Västervik2017-08-15 14:30

Under många år har huset förfallit alltmer, fönsterrutor slagits sönder och inredning saboterats efter att Bostadsbolaget sålt huset till en privat ägare som låtit det stå tomt. När en ny ägare tog över för några år sedan rustades huset delvis upp och meningen var att göra det inflyttningsdugligt.

Inget har dock hänt efter det och huset med dess tomt har blivit en skamfläck, anser boende i Ankarsrum.

– Det är absolut inte positivt för samhället, säger Leif Edström i Ankarsrums samhällsförening.

– Förutom att invånarna i samhället själva ska behöva se hur förfallet tilltar, så har vi ju en hel del turister här, exempelvis tyskar som återkommer år efter år, fortsätter Leif. Även de undrar ju varför inget görs åt förfulningen.

Risk för olyckor

Ankarsrumsbor som vår tidning talat med säger också att olycksrisken är stor i det gamla huset. I slutet av perioden, när det användes som föreningshus, var det till exempel förenat med livsfara att gå ut på balkongerna, så de spärrades av för användning.

Idag kan vem som helst gå in i huset och gå ut på balkongerna, eftersom dörrarna står öppna. Och många ungdomar har använt det som tillhåll.

– Vi är rädda för att någon ska skadas. Man vet ju inte när obehöriga vistas i lokalerna och vad som sker där inne. För några år sedan eldade någon eller några inne i huset.

Används av barn

Dessutom används det ibland av mindre barn så detta måste få ett slut, menar många. Något måste göras, antingen att huset rivs eller att ägarna rustar upp det snarast.

– Idag är det ju helt enkelt en sanitär olägenhet. Är det inte dags att kommunen beslutar om tvångsförvaltning som man gjort för andra byggnader i samhället, menar en närboende.

– Det är säkert en kostnadsfråga, säger Leif Edström. Bostadsbolaget har ju en gång blivit av med huset och kommunen vill säkerligen inte ha tillbaka det igen, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om