Förintelsens minnesdag är till för att minnas de övergrepp som gjordes mot människor under andra världskriget. Men Kenth Björk vill vidga perspektivet till att inte bara hedra de offer från den tiden utan även längre tillbaka och hur det ser ut i dagens värld där motsättningarna fortfarande är stora.
- Varför ska det vara så svårt att stå ut med varandra utifrån vilket etnicitet och religion man har, säger Kenth Björk.
Han berättar om att etnisk rensning av ett landsbefolkning har skett flera gånger i Europa under 1900-talet.
- Det första inträffade runt 1915 i nuvarande Turkiet. Den senaste var på Balkan på 1990-talet. Man ska komma ihåg att den gången var det kristna som ville utrota muslimer.
Rasism
Kenth Björk talar om att rasismen finns överallt. men idag har rasismen i Sverige förändrats.
- Problemet med rasismen idag är inte en liten grupp vita män som inte respekterar invandrare. Den största rasismen i Sverige är människor från olika kulturer som inte har rötterna i Sverige utan kommer från andra kulturer och de står inte ut med varandra.
Idag handlar det om att människor delas upp efter sitt ursprung och religion.
- Det synsättet måste brytas.
Han tar ett exempel om en muslimsk kille i Malmö som hade judiska kompisar.
- Han valde att fortsätta att vara med dem trots att hans omgivning inte såg med blida ögon på hans val. Det är ett bra exempel på hur man bryter med rasismen och hur man kan leva tillsammans sida vid sida., säger Kenth Björk.