Lantbruksbarometern är en årlig återkommande översikt om det svenska lantbruket, där 1000 lantbrukare i hela Sverige intervjuas om allt som tillhör arbetet - lönsamhet, kommande investeringar och hur framtiden gestaltar sig i deras ögon.
I går presenterades barometern av representanter inom LRF Konsult och bankrådgivare hemma hos familjen Klasén i Getterum söder om Hjorted.
- Just i vårt område (region 3) visar undersökningen att lantbrukare som sysslar med mjölkproduktion har bra bild på framtiden. Sysslar men däremot med grisuppfödning eller arbetar med enbart växtodling har man det svårt med lönsamheten just nu, berättar lantmästaren Gunnar Lidén på LRF Konsult.
Botten nådd
2012 var det en stor nedgång inom lantbruket, bland annat på grund av det låga mjölkpriset. Två år senare har optimismen ökat något, men att man fortfarande är tveksamma att investera i nuvarande läge.
- Året 2012 var en historisk botten för hela det svenska lantbruket, då de låga priserna inom branschen gav väldigt dålig lönsamhet. Därför är det inte så underligt att många jordbruk lades ned eller att man förändrade sin produktion. Att mjölkpriset nu har stigit med uppåt 80 öre har säkert gjort att många ser lite positivare på framtiden, menade Gunnar Lidén när han lades fram studiens slutsatser.
- Att investera idag kostar mycket pengar och många är därför återhållsamma med sina utgifter i "hårda" tider.
Försiktiga lantbrukare som ser framåt
Årets lantbruksbarometer berättar i huvudsak att lönsamheten är skral inom lantbruket, men att många lantbrukare ändå ser positivt på framtiden.- Jag har velat att jobba inom med djuren och lantbruk sedan jag var barn, säger David Klasén på Mellangården i Getterum.
David Klasén och hans syster Isabelle kan det mesta av Mellangårdens lantbrukssysslor, ett intresse som man ärvt ifrån sina föräldrar Mariette och Peter.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!