Det växer fram en man i en omisskännelig yvig frisyr när Nancy Tarabeih ritar.
– Det är Einstein, förklarar hon.
Hon och de andra besökarna under Forskarfredag får uppgiften att rita sin bild av en forskare. På bordet ligger bilder av män i vita rockar, ofta med ett provrör i sin hand. I verkligheten kan en forskare se ut på många sätt. Majoriteten av de forskare som tar emot i Västervik på fredagen är till exempel kvinnor, och de arbetar med samhällsvetenskaplig forskning.
Forskarfredag är ett nationellt över hela Sverige har lärosäten, forskningsinstitut och företag öppnat dörrarna för att visar upp sin forskning. Sedan ungefär ett år tillbaka finns en forskningsmiljö i Västervik, med fyra forskare knutna till sig. Verksamheten är under uppbyggnad.
– Snart tror jag att vi kan vara dubbelt så många, och ha vuxit ur våra lokaler, säger Michaela Ericsson, FoU-ansvarig.
Några av dem är knutna till Högskolan Väst. Torbjörn Håkansson arbetar åt Linnéuniversitet och det statliga forskningsinistutet Rise. Hans uppgift är bland annat att få lokala företag att inse vilken hjälp som finns att tillgå. Han visar ett exempel från Gunneboföretaget Not too noisy. Företaget arbetar med ljuddämpande detaljer i förskolor.
– Vi testade deras grejer i vårt restaurang. En expert på akustik från Rise kom hit från Borås under några dagar och undersökte hur bra ljuddämpningen fungerade.
Vid ett bord längre bort visar Lisa Hedman den första forskningsrapporten som släppts från Campus Västervik. Där har man följt upp vad som hänt de som examinerats ut från Socialpedagogprogrammet på Campus.
– Vår undersökning visar att de fått jobb i väldigt många olika yrken.