Förslag: Fler hälsosamtal i skolan

Barn- och utbildningskontoret är positiva till motionen om att införa systematiska hälsosamtal i gymnasieskolan.

Västervik2018-04-11 15:30

Motionen lämnades in av Elin Landerdahl (M) i december 2017. Hon skriver att andelen unga som mår dåligt ökar och att depressioner och andra psykiska sjukdomar riskerar att få konsekvenser i vuxen ålder.

- Personer som i ung ålder drabbas av psykiska besvär löper större risk att bli ännu sjukare när de blir äldre. Chansen att de utbildar sig efter gymnasiet minskar och likaså deras förmåga att klara sig ekonomiskt, skriver Elin Landerdahl.

Kommunen genomför idag hälsosamtal med alla elever i årskurs åtta, men Elin Landerdahl menar att det borde införas systematiska hälsosamtal för elever även i årskurs ett på gymnasiet.

- Man når inte de elever som är i störst behov av att nås, skriver hon.

Kontorets svar

Nu har barn- och utbildningskontoret lämnat ett svar på motionen. De skriver att verksamheterna som är berörda av frågan är positiva till motionen. Inom gymnasieskolan har arbete redan påbörjats att se över hur det främjande och förebyggande arbetet kring hälsa ska ske kopplat till det uppdrag som finns skrivet i skollagen.

- Västerviks gymnasium har inom ramen för partnersamverkan med RISE inlett ett arbete tillsammans med andra kommuner att se över möjligheten till så kallade digitala hälsosamtal. Gymnasieskolans uppfattning är att vi behöver mäta och följa upp elevernas upplevelse av hälsa och trygghet mer regelbundet, skriver kontoret.

Man skriver också att systematiska hälsosamtal bör införas för alla årskurser på gymnasiet, och inte bara för årskurs ett.

- En viktig del i en sådan utredning blir att tydliggöra skolans uppdrag kring elevhälsa i relation till landstingets verksamheter i form av barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, vårdcentraler och vuxenpsykiatrin.

Motionen går nu vidare till barn- och utbildningsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om