Det var när den årliga patientsäkerhetsberättelsen redovisades som han kom med idén:
– I patientsäkerhetsberättelsen framkom att det rapporterats in ungefär 1 400 avvikelser som handlade om medicinering under 2018. Drygt 600 av dem handlade om att man glömt bort att ge medicin, säger Jon Sjölander.
Hans förslag var att testa medicineringsrobotar. De kan liknas vid högteknologiska medicindosor som både påminner den äldre om att det är dags att ta medicin, och ser till att rätt dos kommer fram.
– Jag vet att robotarna används på andra håll i Sverige och Norge. De skulle bli en avlastning för personalen, säger Jon Sjölander.
Förslaget vann gillande från resten av nämnden, åtminstone delvis.
– Vi vill att man breddar uppdraget och undersöker vilka möjligheter som finns med ny välfärdsteknologi, säger nämndens ordförande Ingela Svensson (C).
Hon säger att om man ska införa robotarna bör man utreda säkerhetsfrågorna, och vilka äldre som skulle kunna använda robotarna.
– Vi måste vara säkra på att medicinen verkligen tas.
Förvaltningschefen Jörgen Olsson säger att det är en väldigt liten andel av medicineringarna som glöms bort.
– Vi har minst 2 000 medicineringstillfällen i kommunen varje dag.
I patientberättelsen framkommer ökningar av antalet frakturer och fall i omsorgen. Varken förvaltningschefen Jörgen Olsson eller nämndens ordförande Ingela Svensson tror att det behöver betyda en oroande trend.
– Det kan gå upp och ner mellan åren. Att inrapporterade avvikelser blivit fler kan också bero på att vi uppmanar personalen att verkligen rapportera avvikelserna, säger Ingela Svensson.