Förslaget: Mer konkurrens för bolaget

Den rödgröna ledningen och Moderaterna är oense om ägardirektiven för de kommunala bolagen. (M) vill bland annat se fler upphandlingar i konkurrens.

Harald Hjalmarsson (M) vill att fler affärer som görs mellan de kommunala bolagen ska konkurrensutsättas.

Harald Hjalmarsson (M) vill att fler affärer som görs mellan de kommunala bolagen ska konkurrensutsättas.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-02-03 14:00

Vid det senaste kommunstyrelsemötet togs ägardirektiven för de kommunägda bolagen. Genom ägardirektiven kan politikerna peka med hela handen i frågor där bolaget självt kan ha en annan åsikt.

Det gällde till exempel direktivet att tillgängligheten till kommunens återvinningsstationer ska öka. Flera politiker har efterlyst bättre öppettider och fler fria besök.

Ett annat direktiv rörde Västerviks Bostads AB: Bolaget ska medverka till bostadsinvesteringar på orter där man i dag inte är representerad.

– Det behöver inte betyda att det är Bostadsbolaget självt som bygger, men att bolaget finns med som en resurs, säger Conny Tyrberg (C).

Det handlar alltså om att skapa bostäder på någon eller några kommunens mindre orter. I direktivet nämns ingen ort, men Tyrberg säger att det funnits önskemål om bostadsbyggande i bland annat Odensvi.

Ytterligare ett direktiv berör Västerviks Bostads AB. Där sägs att minst 80 procent av investeringar och underhåll ska köpas in externt. Bolaget har fått kritik från det lokala näringslivet för att man byggt upp en egen byggavdelning för att kunna göra mer arbete i egen regi. Direktivet med 80 procent innebär ingen skärpning. Trots byggavdelningen så har de externa leverantörerna ungefär 80 procent av jobben i dag.

Harald Hjalmarsson (M) ville gå längre. Han ville att fler köp som görs mellan de kommunala bolagen ska öppnas för konkurrens utifrån.

– I dag anlitar Tjust Fastigheter AB alltid Västerviks Bostads AB. Det kanske är så att Bostadsbolaget är bäst, men låt oss i så fall pröva det i upphandlingar där andra kan vara med.

Förslaget röstades dock ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om