I ett litet hus, ett stenkast bort från det gamla vattentornet, sitter fyra grannar och diskuterar. De är frustrerade, arga och besvikna. Framför dem ligger kartor och utskrifter från den nya detaljplanen som ligger ute på samråd för allmänheten. Än är inte bataljen över för dem.
– Det känns förfärligt. Vi som trodde att det var över. Nu börjar striden igen, säger husets ägare Ingrid Hogman.
Grannarna har läst detaljplanen och ska snart lämna in sina synpunkter. Trots att planerna är ändrade och att granntornets storlek är avsevärd mindre, är grannarna lika kritiska. För dem, är det förändrade innehållet en skenmanöver. De betonar att Västerviks kommun uppvisar hänsynslöshet mot sina invånare genom att fortsätta driva på projektet. De har noll förtroende.
– Berget innehåller både uran och radon. Genom sprängningarna riskerar vi inte bara sprickbildningar i våra hus, utan även giftgaser som i framtiden kan innebära lungcancer, säger Lennart Nilsson, en av grannarna.
Hans fru nickar och instämmer. Enligt henne förstör man ett helt naturområde som är av vikt för områdets barn och Lidhemskolans elever.
– Katastrof. Och då har vi inte tagit det viktigaste: kulturplatsen. Det är viktigt att vår kommun behåller en historisk byggnad för bildningen och vår statsbild, säger Anita Nilsson.
I det nya förslaget har det tillkommit kringliggande bostäder runt vattentornet. Gruppen suckar. Upprördheten är påtaglig.
– Herregud. Vad är det här för lösning, utbrister Anita.
Hon berättar att det förfular omgivningen och resulterar i ökad trafik. Ingrid Hogman är i sin tur mest orolig för insynen till hennes fastighet.
– Först kommer vi att få en arbetsplats under flera år. Sedan kommer de boende kunna få en inblick till min gård. Det känns som en inskränkning i min frihet.
Enligt gruppen är det vilseledande att prata om nya bostäder och jobbtillfällen.
– Det handlar om pengar för några, och förlust för andra. Vi får höra att vi bara bryr oss om vårt anseende och vår utsikt. Men det är väl inte mer än rättvist då vi en gång i tiden köpte våra hus för det geografiska läget, säger Ingrid Hogman.
Hur långt är ni beredda att gå?- Hur långt som helst. Domstol om så krävs, säger Lennart Nilsson och får medhåll.
Vi har erbjudit entreprenören Richard Granberg att bemöta kritiken men han avböjer. Däremot säger han att de kommer att beakta alla synpunkter som kommer in i samrådet.