Först vårfix – sedan börjar säsongen

Det är ”fixar-söndag” och vackert väder men utanför motorcykelklubben Törnros klubbstuga står det nästan bara bilar. Lite för kallt att åka än, sägs det. Istället samlas man för vårstädning och prat, innan det blir dags för sommarens gemensamma mc-turer.

William Fogelqvist, två år, kör än så länge bara en hoj i plast. Han tycker dock det är roligt att följa med föräldrarna Anders och Monika till Törnros klubbstuga för att titta på riktiga motorcyklar. Foto: Lena Dahlberg

William Fogelqvist, två år, kör än så länge bara en hoj i plast. Han tycker dock det är roligt att följa med föräldrarna Anders och Monika till Törnros klubbstuga för att titta på riktiga motorcyklar. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-04-25 11:40

Törnros MC har rötter tillbaka sedan 1960-talet. Det började med ett gäng hojåkare som kallade sig Truxton Club. Så småningom blev det mer organiserat och 1968 bildades Touring Club Västervik. 1989 var det dags för namnbyte igen, denna gång till Törnros MC Västervik.

– Namnet kommer av platsen där klubbstugan ligger, Törnros fäste, säger ordförande ”Jocke” Johansson.

Egen klubbstuga

Klubbstugan ligger i Mommehål, på gården Källsåkers mark. En gång i tiden var stugan en frikyrka, som Törnros MC köpte av IOGT-NTO hösten 1971. Sedan dess är den renoverad och utbyggd. Bland annat finns ett rum med soffor, tv och bardisk, ett mindre rum för möten och ett kök som renoverades 2013. Dessutom har medlemmarna tillgång till biljardrum och två öppna spisar. Riktigt mysigt alltså.

– Vi träffas här onsdags- och söndagskvällar. Pratar, spelar biljard och tar en fika.

Varje vår och höst anordnas en ”fixardag” då stugan städas och utemöblerna plockas fram. Och alltid är det något som behöver repareras eller renoveras.

– Nu ska vi byta dörren till dasset, säger Jocke Johansson och ger en hjälpande näve till Lennart Ekdahl och Greger Ström som är i full färd med att bryta loss fodret runt dörröppningen.

Ansvarar för camping

Den allra största arbetsinsatsen sker i samband med Hojrock på Gränsö, där Törnros Mc varit en samarbetspartner sedan starten för snart 20 år sedan.

– Hojrock är i år mellan den 28 och 31 juli, men vi jobbar med arrangemanget under 14 dagar.

– Vi ansvarar för campingen där 3500-4000 personer brukar bo. Det är mycket att förbereda, bland annat med toalett- och duschvagnar, säger Jocke Johansson.

– Vi ser helt enkelt till att campingen och städningen fungerar.

Allan Fransson, före detta ordförande för Törnros MC, är den som genom SMC Kalmar län ansvarar för kortegen under Hojrock. Ett populärt arrangemang där 500 till 1000 hojåkare åker genom centrala Västervik och där publiken brukar vara runt 25 000 personer.

– Det krävs en hel del förberedelser, det ska till exempel finnas ett drygt 50-tal personer som kortegevakter.

Fester och mc-turer

Monika Fogelqvist, kassör, är medlem i klubben sedan fyra år tillbaka. Ännu har hon inget mc-kort, men det är på gång.

– Jag övningskör på en Honda, började köra för tre år sedan men fick göra ett uppehåll när William kom emellan. Nu är han två år så jag ska försöka börja igen till sommaren.

– Målet är att bli en bra förare, oavsett hur lång tid det tar.

Klubben har idag ett 80-tal medlemmar. De mest aktiva samlas vid olika arrangemang, såsom kräftskiva, julfest och årsmötesfest.

– Vi ordnar också med dagsturer på mc och en resa med hemligt mål som vi turas om att planera, säger Jocke Johansson.

Uppfyllde pojkdrömmen

På baksidan av klubbstugan är Sune Svensson i full fart med fönsterputsningen. I vanliga fall är han försäljare av elmaterial men fritiden ägnas gärna åt den Harley-Davidson som redan är ”vårluftad”.

– Jag flyttade till Västervik 2007, blev medlem i Törnros 2008. När man är nyinflyttad är det ett bra sätt att lära känna folk på.

– Från början hade jag tänkt köpa husbil men så påminde min fru mig om att jag istället borde uppfylla pojkdrömmen om att köpa mc. Den köpte jag innan jag tog kortet – sedan fanns det ingen återvändo.

För en vecka sedan var det fixardag och prat vid Törnros klubbstuga i Mommehål. Ett hus som varit i föreningens ägo sedan 1971.
För en vecka sedan var det fixardag och prat vid Törnros klubbstuga i Mommehål. Ett hus som varit i föreningens ägo sedan 1971.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om