Första älgjakten för hösten

Det är en sån där dag när det inte riktigt vill ljusna. När diset hänger i luften och det är nästan vindstilla. Det är också första älgjaktsdagen för Kronoborgs jaktlag i Gissebo. - Det ska bli spännande, jag är nyfiken och full av förväntan, säger Isabelle Gustavsson som är med som jägare för andra året.

Håkan Pettersson, gästjägare i Kronoborgs jaktlag, fällde sin 57:e älg. "Jag tänker hålla på tills jag är uppe i 60 älgar", säger den 67-årige jägaren.

Håkan Pettersson, gästjägare i Kronoborgs jaktlag, fällde sin 57:e älg. "Jag tänker hålla på tills jag är uppe i 60 älgar", säger den 67-årige jägaren.

Foto:

Västervik2013-10-18 06:53


En efter en samlas de på gårdsplanen hos jaktledare Thomas Karlsson i Gissebo. Handskakningar, lågmält prat och en mugg rykande kaffe inleder den första älgjakten för säsongen. När genomgången börjar strax före åtta är det 28 jägare och hundförare som lyssnar till regler och årets tilldelning.
- Räv, gris, kronhjort och älg, det är vad som står på programmet, säger Thomas Karlsson och redogör exakt för vad som får skjutas av de olika djurslagen.
- Målet med dagen är att ha trevligt, fortsätter han. Det betyder att vi skjuter enbart i säkra lägen och med kulfång.

Älg eller rotvälta
Skaran grönklädda jägare skingras. Passen har lottats ut och var och en beger sig till sitt. Förväntan ligger i luften. Ska det bli något djur redan innan frukostkaffet, eller blir det en dag utan byte. Den som är tålmodig får se.
Isabelle Gustavsson har fått ett "älgsäkert" pass, i ett jakttorn invid en granplantering.
- Det kommer alltid älg där, säger Thomas Karlsson. Det kan jag lova.
Att jaktledaren är att lita på märks snart. Efter bara en halvtimmas väntan skymtar något mörkt i ögonvrån. Tyst, tyst smyger den fram, älgtjuren. Lätt att ta för en rotvälta om man halvsover på sitt pass.
Pulsen ökar, koncentrationen likaså. Detta är på riktigt. Till och med den förut så envisa hackspetten väntar med spänning på fortsättningen. Ska tjuren, en sextaggare, upptäcka jägaren i skogskanten?
Tjuren bestämmer sig för att fortsätta ut på hygget, men stannar upp, vädrar och vänder rumpan till för att med långa kliv dra till skogs igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om