Dennis Wiström, som är projektledare för arbetet besökte i tisdagsmorse grävskopan som startade utgrävningen av en ny våtmark i området.
– Här ska vi flytta 15 000 kubikmeter jord upp mot Källsåker, säger Dennis Wiström.
Den nya våtmarken kommer att bli fem hektar stor, när vattenmängden är som störst.
– Förutom en våtmark planerar kommunen för att bygga minst ett fågeltorn. Våtmarken kommer att locka en hel del vadarfåglar som rastar under sin flytt både söder och norr ut.
Just nu håller man på att söka LONA-pengar (Lokalt naturvårdsprojekt) för att bygga fågeltornet och eventuellt ytterligare ett en bit från gården Kejserslund vid motsatta sidan.
– Den lokala fågelklubben kan tänka sig och vara med för att delta med arbetstimmar när fågeltornet eller tornen ska byggas.
Kulturstig
Kommunen kommer också att bygga en vandringsled/kulturstig genom det landskap där det förr fanns en boplats sedan bronsåldern. Det finns flera höga gravar i området och vandringsleden kommer att gå i terrängen.
– Det kommer att sättas upp skyltar för att berätta om hur livet levdes på bronsåldern.
Vattnet i den nygrävda sjön kommer att ligga i nivå för den sjö som låg i området på bronsåldern.
– Det kommer att bli ett rekreationsområde för människor och det kommer finnas möjlighet för skolor att besöka området, då det är cykelavstånd hit.
Det blir en relativt stor del av marken som kommer att tas i anspråk, skulle inte marken kunna användas för jordbruk istället?
– Det är en naturlig våtmark där det flyter fram ett vattendrag ner mot sjön Kvännaren redan idag. Marken går att använda till jordbruk, men det är inte någon bra plats att odla på då det är väldigt sankt.
Sjön kommer att rena det vatten som rinner ner mot Kvännaren på näringsämnen innan de rinner ut i Östersjön.
– Vi tittar även på att fortsätta med projektet och koppla ihop det här området med det friluftsområde som gjorts vid Kvännaren, säger Dennis Wiström.