Förstföderskors medelålder ökar

I landet generellt kan man se hur medelåldern för de kvinnor som föder barn för första gången blir högre och högre. I Västerviks kommun är statistiken lite lägre, men man ser ändå en ökad trend.

Eva Wester, avdelningschef och barnmorska på mödravårdscentralen i Västervik. Foto: Liselotte S Johansson

Eva Wester, avdelningschef och barnmorska på mödravårdscentralen i Västervik. Foto: Liselotte S Johansson

Foto:

Västervik2016-08-05 16:00

Att föda barn sent i livet har visserligen varit mer uppåtgående i större städer under en längre tid, men medelåldern ökar från år till år som förstföderska även i Västerviks kommun, säger Eva Wester, avdelningschef och barnmorska på mödravårdscentralen i Västervik. 1973 var det enbart 2,3 % som var över 35 år vid första barnet, något som nu ökat till 21 procent.

– Trenden följer med här också, säger Eva Wester.

Vad ser du för problem med det?

– Störst chans har man ju att bli gravid tidigt i livet. Det finns en risk att inte kunna bli gravid, chansen avtar ju äldre man blir. Det vi ser också är att vi får fler komplicerade graviditeter med stigande ålder. Vid en högre ålder har man hunnit utveckla andra sjukdomar, som man kanske också medicinerar emot.

Att vara ung och veta hur man ska planera livet är inte alltid lätt. Karriären och olika familjesituationer är avgörande faktorer vilken väg man väljer.

Risker medför extra kontroller

– Man vill satsa på karriären och vänta tills allt är perfekt. Men då är det inte säkert att det går när man tänker att det är dags. Det viktiga när man är ung är att man bevarar möjligheten att kunna bli gravid, och skyddar sig mot könssjukdomar för att kunna bli gravid senare i livet.

Att bli gravid sent i livet medför risker för kromosomförändringar hos barnet, och förstföderskor löper alltid en större risk än de kvinnor som fött barn tidigare.

– Man genomgår extra kontroller och undersökningar om man blir gravid efter 40 års ålder, säger Eva Wester. I vårt landsting erbjuder vi alla gravida oavsett ålder en undersökning, KUB, som är en ultraljudsundersökning i kombination med ett blodprov. Där kan vi få fram om det finns en sannolik riskökning för kromosomavvikelser.

Får man det så går man vidare och gör ett fostervattenprov.

Andra orsaker som gör att man får barn sent i livet är att man kan ha träffat en ny partner som man vill ha barn med, eller att man haft problem med att bli gravid och kämpat länge innan det sker.

– De historierna minns man och är extra roliga, när de haft en stor längtan och kämpat länge. Då kan de komma hit för att de tror att de kommit in i klimakteriet, men så visare det sig att de är gravida. Beroende på hur man ser det, så ökar också chansen eller risken att få tvillingar vid högre ålder.

Hur upplevs orken att bli gravid sent?

– Det är nog väldigt individuellt. Man klarar av mer än man tror. En del upplever att de håller sig unga längre.

Gamla ägg

För de som söker IVF (provrörsbefruktning) hjälp i högre ålder kan upptäcka att deras ägg också blivit äldre. På Nordic IVF Center säger specialistläkare Anna Lena Wennberg till TT, att även om man försöker träna och leva sunt så blir äggen för gamla.

– Man kan ha en övertro ibland på vad vi kan hjälpa till med. Med en vanlig provrörsbehandling överkommer man inte problemet med åldern, men det tror många, säger Anna Lena Wennberg.

Hon menar att även om äggstockarna är friska, och det är de kanske, så har äggen blir för gamla.

– Så fertiliteten kvarstår inte, även om man känner sig fräsch i övrigt, säger Anna Lena Wennberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om