Utanför Kustbevakningens lokaler vid Lucernahamnen samlades under morgonen flera kommunpolitiker från Socialdemokraterna samt personal från räddningstjänsten, Kustbevakningen, Frivilliga resursgruppen (FRG) och miljö- och byggnadsförvaltningen. Anledningen var att Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist, var på besök för att få en utvärdering av sommarens insats i Flatvarp. Jörgen Svensson från räddningstjänsten inledde med att återge händelseförloppet.
– Jag fick ett samtal om att fartyget börjat läcka olja och när jag anlände till Flatvarp var det full verksamhet. Läget var inledningsvis hektiskt och som mest hade vi 130 personer på plats, men arbetet flöt på väldigt bra.
Jörgen Svensson listade flera punkter som han ser som avgörande framgångsfaktorer för vad som beskrivits som en lyckad insats.
– En tidig begäran om resurser, Försvarsmaktens närvaro, alla frivilliga som hjälpt till på platsen samt handlingskraften från alla närvarande. Sedan har det geografiska läget varit väldigt gynnsamt med tanke på att det är bra förbindelser till platsen.
Försvarsministern berömmer särskilt en strategi som han ser som extra lyckad under insatsen. Räddningstjänsten tog nämligen ett strategiskt beslut att styra in en stor del av oljan till en närliggande vik, som redan nåtts av utsläppen.
– Jag har varit runt på sex brandplatser under sommaren. På varje plats har jag mötts av väl fungerande strategier, och det här var en av dessa, säger Peter Hultqvist.
– Utmaningarna under sommaren har varit omfattande, men det finns god kompetens när det verkligen gäller, lägger han till.
Vad är dina tankar kring insatsen i Flatvarp?– Jag tycker att man gjort en utmärkt insats från både räddningstjänst, frivilliga resursgruppen, kommunen, kustbevakningen och försvarsmakten. Det här visar att man genom samverkan kan åstadkomma resultat när det är skarp läge.
Sedan drygt två veckor tillbaka är det miljö- och byggnadskontoret som ansvarar för det fortsatta saneringsarbetet i Flatvarp. Ola Karlsson, chef på miljö- och byggnadsförvaltningen, berättar att arbetet hittills fungerat bra.
– Vi har varit runt 30 personer som arbetat på platsen. Vi hade som mål att vara färdiga under augusti månad, men nu siktar vi på att vara klara under första veckan i september. Om bara vädret är med oss så är det rimligt, säger Ola Karlsson.
Under saneringsarbetet har totalt 25 personer projektanställts. 15 personer av dessa har varit från Västervik, resterande från Valdemarsviks kommun.
– När vintern kommer och isen har lagt sig så får naturen göra sitt, sedan under våren kommer vi att undersöka Flatvarp igen, avslutar han.