Fortsatt lärarbrist inom skolan

Även om det fortfarande saknas behörig personal inom skola och förskola så ser rekryteringsläget något bättre ut i år, jämfört med 2016.

Rekrytering av behörig personal inom skolan är en utmaning för barn- och utbildningsnämnden. Foto: Ellinor Harrysson

Rekrytering av behörig personal inom skolan är en utmaning för barn- och utbildningsnämnden. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-09-07 09:00

Lärarbristen är ett bekymmer i hela landet och så även i Västerviks kommun, men i år ser situationen något ljusare ut enligt barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson.

– Vi kan se att helheten är bättre än förra året, även om vi fortfarande saknar behörig personal, säger han.

Enligt Magnus Bengtsson har alla medarbetare inom skola och förskola jobbat intensivt för att få verksamheten att gå ihop.

– Det saknas en handfull tjänster som inte är bemannade, men alla verksamheter har kunnat starta upp som planerat. Det är tack vare att personalen hjälps åt.

Fler söker sig hit

Något positivt trots bristen är att färre lärare valt att lämna Västervik för jobb i andra kommuner. Samtidigt har fler lärare sökt sig hit utifrån. Men det finns fortfarande ett glapp.

– Det vi saknar just nu är framförallt förskollärare. Sedan kan det vara svårrekryterat i andra kategorier också.

Vad det är som lockat fler lärare till kommunen är svårt att sätta fingret på, menar Magnus Bengtsson.

– Jag tror att vi har jobbat med många olika delar, så det är svårt att lyfta fram något enskilt. Jag vet dock att Västervik Framåt jobbar väldigt intensivt med att marknadsföra Västervik, Campus driver också VFU-arbetet (verksamhetsförlagd utbildning) på ett bra sätt.

Varför har lärare valt att lämna kommunen?

– Det är en för liten grupp för att man ska kunna föra någon statistik över det. Men som jag förstår det så har det haft med livspusslet att göra.

"Positivt"

Även om det rådet brist på försskollärare, så har andelen behörig personal ökat på området.

– Vid mättillfället hade 11 behöriga förskollärare tillsatta av 17. Givetvis är målet att det ska vara 100 procent behörig personal, men det här ser vi som positivt utifrån situationen.

Tjänster som inte kan tillsättas av behörig personal hanteras på olika sätt.

– Man kan inte lämna platsen tom, eftersom den behövs i verksamheten. Man får tillsätta den med en annan person, säger Magnus Bengtsson.

Upplever ni att det finns en konkurrens mellan kommunerna?

– Rekrytering är en utmaning i hela landet. Vi är glada över jobbet vi har gjort och att vi har kunnat lösa det på det här sättet, säger Magnus Bengtsson.

Gunnar Jansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden håller med.

– Det är klart att det är tufft, och Västervik är en relativt liten kommun. Lönen är viktig, men jag tror inte alltid att det är den som gör att man byter jobb. Det handlar om utveckling också.

Även om läget nu är något bättre, går det inte att luta sig tillbaka.

– Rekryteringsarbetet pågår året runt. Vi använder alla plattformer vi kan för att marknadsföra oss, säger Gunnar Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om