Fortsätter kämpa – mot cirkusförbudet

Den lokala debattören och cirkusprofilen Janne Näsström vill att kommunen upphäver förbudet mot cirkusar med vilda djur. "Det har orsakat väldigt stor skada för cirkusbranschen", säger han.

Janne Näsström har skrivit ett medborgarförslag där han vill att förbudet mot cirkusar med domesticerade djur upphävs.

Janne Näsström har skrivit ett medborgarförslag där han vill att förbudet mot cirkusar med domesticerade djur upphävs.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2018-11-01 12:00

Hösten 2016 beslutade Västerviks kommun att inte upplåta mark till cirkusar som visar upp vilda djur. Beslutet fick en stor medial spriding över landet och en het debatt blossade upp. Janne Näsström överklagade beslutet till både förvaltningsrätten och kammarrätten. Bägge instanserna gav dock kommunen rätt och kammarrätten skrev att kommunens beslut inte är att anse som en föreskrift, utan snarare en opinionsyttring.

– Det enda man förbjöd är djur som redan är förbjudna på cirkus sedan 1960. Det blev ett jättefånigt beslut, säger han.

Näsström lämnade då in ett medborgarförslag med samma innebörd som den motion från Harald Hjalmarsson (M) som låg till grund för cirkusförbudet. Han ansåg att om kommunen kan förbjuda domesticerade djur så kan man förbjuda nazister och andra extrema grupper att använda kommunal mark. Kommunstyrelsens beslutade att avslå förslaget och i sammanträdesprotokollet skriver man att kommunen inte råder över frågan om allmänna sammankomster på offentlig plats.

– De använder då exakt samma argument som jag använde när jag överklagade cirkusförbudet. Att kommunen inte har rådighet över tillstånd för allmän sammankomst på offentlig plats. Det blir ju jättekonstigt, hur kan man förbjuda vilda djur som inte finns men tillåta nazister som finns?

Janne Näsström har nu lämnat in ett nytt medborgarförslag där han anser att cirkusförbudet ska upphävas av samma argument.

Du menar att cirkusbeslutet bara gäller djur som redan är förbjudna, men varför måste det upphävas helt?

– Det har orsakat väldigt stor skada och om Västerviks kommun upphäver beslutet så hoppas jag att det kan hjälpa de tre kvarvarande cirkusföretagen. Varje form av hjälp för att rehabilitera branschen är mottagen med stor tacksamhet.

När vi når kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) berättar han att det råder olika tillämpningsområden mellan en cirkus och extrema grupper.

– Jag ser inte på det så som han ser på det. När vi pratar om cirkusar så handlar det att de hyr kommunal mark av oss. Där har ju vi rätt att välja vilka vi ska hyra ut till. I det här fallet så har vi tagit ett beslut att inte hyra ut till en cirkus med domesticerade djur.

– I det andra fallet så är det ju polisen som ger tillstånd till för de aktiviteterna, och där har man ju sett att det är svårt att hitta ett tydligt stöd i rådande lagstiftning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!