Anna-Lisa Öst född Wikström (1889-1974) var en nybyggardotter från Vilhelmina i Lappland som blev hela Sveriges Lapp-Lisa.
Hon var frälsningssoldat och sjöng andliga sånger och visor runtom i Sverige, i Norden och i Amerika under mer än 60 år, men bodde större delen av sitt liv i Hedemora i Dalarna.
Framgång utan radio, tv och internet
Lapp-Lisa påbörjade sin starka musikbana inom kåren under början av 1900-talet, allt utan hjälp av radio, tv och internet. En stor skara människor lyckades ändå följa Lapp-Lisa genom åren och har lyssnat till hennes sång- och berättarkonst.
Något senare, 1931, blev Lapp-Lisa grammofonartist.
Hon har producerat över 450 grammofoninspelningar av glada andliga sånger – en genre som har kommit att kallas för just Lapp-Lisasånger.
Ett par av de sångerna är ”Barnatro” och ”Guldgrävarsången” som är starkt förknippade med henne. Hon skrev själv aldrig några texter eller melodier, men valde det hon sjöng med omsorg.
Sjunger Lapp-Lisas sånger
Marcus Brännström är visarkivarie vid Västerviks musikbibliotek och visarkiv och bibliotekarie vid Västerviks kommunbibliotek.
Han kommer att berätta om Anna-Lisa Öst på lördag och sjunga hennes sånger.
Han är född i Västerbotten och är en av Sveriges främsta Lapp-Lisakännare och en av initiativtagarna till utställningen om Lapp-Lisa i Vilhelmina museum, invigd sommaren 2013.