Framgångsrik dykning vid Mars Makalös

Återigen har dykare undersökt skeppsvraket Mars Makalös. Den här gången på jakt efter föremål.

Förvånansvärt många fynd under årets dykningar vid Mars Makalös. Arkeologen Veronica Palm, dykaren Ingemar Lundgren och Johan Rönnby, professor i marinarkeologi.

Förvånansvärt många fynd under årets dykningar vid Mars Makalös. Arkeologen Veronica Palm, dykaren Ingemar Lundgren och Johan Rönnby, professor i marinarkeologi.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-06-27 06:00

Mars Makalös ligger på 70 meters djup. Under tolv dagar i juni har dykare undersökt botten vid det sjunkna fartyget. Det är kolsvart nere vid vraket och dykarna har med hjälp av kompass gett sig ut i det mörka vattnet.

– Årets undersökning är den mest framgångsrika någonsin. Vi har fått reda på väldigt mycket ny information. Jag är lite förvånad över att vi hittat så mycket, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola och vetenskaplig ledare för Mars Makalösprojektet.

Han berättar om krukor och kärl för matlagning, kanoner och något som troligtvis är soldathjälmar.

– Vi hittade också handgranater, de såg ut som runda små grytor så först undrade vi vad det var, säger Veronica Palm, arkeolog på Västerviks museum.

Tanken med årets dykning är att samla information om människorna och livet ombord på Mars.

Alla föremål ligger kvar vid vraket, men allt som dykarna har hittat är dokumenterat bland annat med hjälp av 3D-teknik. Tekniken gör det möjligt att vända och vrida på föremålen i datorn och det är något som kan vara till hjälp i forskningssammanhang.

Johan Rönnby och Veronica Palm skulle gärna plocka upp lite föremål.

– Om vi får tillstånd för det. I så fall är det intressant att plocka upp symbolföremål, föremålen vi visar i utställningen på Västerviks museum har vi lånat från Sjöhistoriska riksmuseet, säger Veronica Palm.

– Vi kommer att föra diskussioner med länsstyrelsen under vintern, tillägger Johan Rönnby.

Ända sedan upptäckten 2011 har undersökningarna vid vraket pågått. Dykningarna vid Mars Makalös utförs från arbets- och dykbåten Svanen, som har sin hemmahamn i Västervik.

Ingemar Lundgren var en av dykarna som premiärdök vid vraket. Han har även varit med och arbetat med Mars ända sedan dess.

– Jag var med i dyklaget som gjorde det första dyket efter att vi hittat vraket. Det var väldigt spännande förstås. Vi kom ner och såg kanonportar och då förstod vi att det var ett krigsskepp, säger Ingemar Lundgren.

Hur är det att ha fått vara med att upptäcka skeppet mer och mer under de här åren?

– Det är väldigt spännande och utvecklande. Det har tvingat oss att hitta nya vägar att berätta om Mars. Vi som dykare vill visa hur fantastiskt den här vrakplatsen är, den ligger väldigt djupt. Det går inte att dyka där utan specialkunskaper och sikten är begränsad och det är mörkt och kallt, säger Ingemar Lundgren.

Veronica Palm, Ingemar Lundgren och Johan Rönnby är alla inblandade i forskningen kring Mars Makalös.
Veronica Palm, Ingemar Lundgren och Johan Rönnby är alla inblandade i forskningen kring Mars Makalös.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!