Från misslyckad elev till hyllad artist

Rapparen Petter är en känd och folkkär artist, i onsdags besökte han Västervik för att föreläsa om sin resa från dyslektiker och misslyckad elev till musikstjärna. Föreläsningen kretsade mycket kring hans älskade mamma och att det kan gå bra trots att man inte passar in från början.

Petter tillsammns med Tilde Wahlmark. Foto: Åsa Thaberman

Petter tillsammns med Tilde Wahlmark. Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-09-30 12:00

Det är i stort sett fullsatt i Gymnasiets aula, på scenen rör sig Petter fram och tillbaka medan han talar. Det är gester som hör hemma i hiphop världen och hans föreläsning går i en rasande fart, inte långt från rappad. Mannen strålar av energi. Han skulle kunna vara ute och spela, men idag föreläser han.

– Det är kul att vara ute och prata, mötet med människor blir mer intressant än när jag spelar och så brinner jag för ämnet läsning. Det är viktigt att det man läser är relevant, betyder något!

Svårt att läsa

Läsning är något som från början var svårt, Petter lärde sig inte läsa och skriva när det var meningen och han fick lida mycket för det under skoltiden. Det var talfröknar, läskliniker och obsklasser. Känslan av att man inte riktigt duger. Vid hans sida stod hela tiden hans mamma som stred och jämnade vägen för honom.

Föreläsningen är underhållande och självutlämnande, han varvar foton från uppväxten med roliga och sorgliga anekdoter om sina misslyckanden i skolan. På Komvux kommer Petter äntligen till rätta och lyckas på sitt första prov.

– Jag hyllar Komvux, det handlar om en andra chans.

Skrivande är viktigt för Petter, han skriver för att hela sig. Många av hans texter är ärliga och självutlämnande. Han sjunger låten "Krafter" som handlar om hans ADHD. I slutet av föreläsningen får vi höra en ny låt som han skrivit till sin älskade mamma som nyligen gick bort, publiken är rörd och applåderna rungar.

Selfies

Efteråt får alla som vill komma fram och ta selfies med Petter, folk strömmar fram, han skriver autografer och poserar med alla som vill. Tilde Wahlmark får sin önskan uppfylld, Petter rappar favoritlåten "Håll om mig" bara för henne och sen tar de en bild tillsammans.

– Den låten betyder mycket för mig, säger hon, nu blir jag lite tårögd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om