Från musiker till orgelbyggare

Nils Olof Berg har mycket att berätta om sina snart 90 år i musikens värld. Han började sin karriär som musiklärare och dirigent i Stockholm, för att sedan starta en egen instrumentverkstad i Småland. I hans hem i Västervik står världens äldsta cembalo i modern tappning, och i källaren pågår bygget av ett klavikord.

Strängarna som är gjorda av mässing avger ett sprött, gitarrliknande ljud.

Strängarna som är gjorda av mässing avger ett sprött, gitarrliknande ljud.

Foto:

Västervik2017-01-12 16:00

Nils Olof Berg har en mångsidig erfarenhet som musiker och instrumentbyggare. Det började med studier vid musikhögskolan i Stockholm. Därefter jobbade han några år som musiklärare och dirigent. Han var bland annat ledare för Allmänna Sången i Uppsala, och tillförordnad director musices vid Uppsala universitetet.

I slutet av 1960-talet tog en ny karriär vid. Nils Olof Berg startade då en egen instrumentverkstad i Nye, Vetlanda kommun, och idag är han ett känt namn för sina orgelbyggen.

- Orgel och cembalo har alltid varit mina stora intressen, ända sedan tonåren, säger Nils Olof Berg, som bland annat har byggt orgeln i Sankt Nikolai kapell i Västervik.

- Jag har alltid försökt bygga orglar i en speciell stil. Orgeln i Sankt Nikolai kapell har en fransk stil. Den är inte så stor, men jag är mycket glad för den.

Cembalo är ett gammalt instrument. Det äldsta bildbeviset är från 1470-talet. Världens äldsta cembalo som är daterad och bevarad är byggd 1521 i Rom, Italien. För 30 år sedan byggde Nils Olof Berg en kopia av den, som han har i sitt hem.

- Det är världens äldsta cembalo i modern tappning.

Den ursprungliga modellen är gjord av cypress, men Nils Olof Berg har byggt sin modell i det amerikanska träslaget oregon pine. Strängarna är gjorda av mässing.

- Ljudet är väldigt sprött. Den låter nog mer som en gitarr än ett piano.

Över tangenterna står det "Montanus Nyensis Me Fecit". Det är latin och betyder "Berg i Nye har gjort mig".

Den sista cembalon, som inte är en historisk kopia, byggdes 1789, i samband med den franska revolutionen.

- Då var cembalon ett överklassinstrument - hade man en så vågade man inte visa det.

Även om marknaden är större utomlands, så finns det många skickliga cembalister i Sverige.

- Det finns ett stort intresse för musik från 1700-talet och bakåt. Det är en rörelse i vår tid som är mycket livskraftig.

Den största cembalon som Nils Olof Berg har byggt står i Växjö domkyrka och är en svensk modell.

- Jag håller inte räkningen på hur många cembalos jag har byggt, men 20-30 stycken är det i alla fall.

Den största orgeln står i Boo kyrka i Stockholm, och har 24 stämmor.

Nils Olof Berg tar inte emot några beställningar längre, men i källaren pågår bygget av ett klavikord, som är ett något mindre klaviaturinstrument.

- Det ger en svag ton som är väldigt böjlig och vacker, säger Nils Olof Berg.

På onsdag nästa vecka medverkar han i en konsert på Erik Hultgrens bokhandel i Västervik, tillsammans med cembalospelaren Fredrik Albertsson.

- Vad jag vet så är det första cembalokonserten i Västervik någonsin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om