Från VM till haussat derby

I kväll dömer Veronica Johansson matchen Västervik-Vimmerby.

Västervik2015-10-14 05:33


Totalt finns det 181 domare som dömer seniorhockey på herrsidan i förbundsserierna (SHL, HockeyAllsvenskan och HockeyEttan). En av dem är en kvinna. I kväll är Veronica Johansson på isen i Västervik.

- Det är sådana här matcher man vill döma, säger hon inför det haussade derbyt.

Det är mer än en gång som domarna har hamnat i centrum i derbydrabbningarna mellan Västervik och Vimmerby i HockeyEttan. Med 2000 personer på läktarna, känslor som svallar över och en dubbelsidig enögdhet som slår alla rekord är pressen stor på domartrion i de här traditionstyngda matcherna. Veronica Johansson, en av kvällens två linjedomare, vet med andra ord vad som väntar.

- Heta känslor, skön stämning och en hel del tugg. Det är de här matcherna man vill ha. Riktigt gött, skrattar Veronica.

28-åringen från östgötska Vikingstad är i dag Sveriges enda kvinnliga förbundsdomare på herrsidan. Sedan säsongen 2014-2015 dömer "Virre" i Hockeyettan, samt sedan 2010 i Riksserien. I våras dömde hon VM-finalen på Malmö Arena och med SM-finaler 2011, 2013, 2014 och 2015 på meritlistan är Veronica en av landets mest erfarna kvinnliga domare.

Noterbart är att hon som första tjej någonsin dömde TV-Pucken 2012.

- Som för så många andra domare var det skador i spelarkarriären som fick mig att byta bana, berättar Veronica.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om