Fredrik är landets miljövänligaste bonde

Bland 14 tävlande har Fredrik Andersson på Höckerstads gård utanför Gamleby valts ut till årets Östersjöbonde av Världsnaturfonden. Snart prisas han i Warzava för sina miljöinsatser.

Fredrik Andersson på Höckerstad gård utanför Gamleby har utnämnts till årets Östersjöbonde. I bakgrunden syns hunden Loke.

Fredrik Andersson på Höckerstad gård utanför Gamleby har utnämnts till årets Östersjöbonde. I bakgrunden syns hunden Loke.

Foto:

Västervik2014-06-20 04:05


Årets Östersjöbonde är en tävling hos Världsnaturfonden. Syftet är att lyfta fram jordbrukare som har gjort innovativa insatser för att reducera näringsläckaget från sina gårdar ut i havet. Världsnaturfonden har som mål att minska övergödningen i Östersjön och arbetar därför för att minska den mängd fosfor och kväve som når havet. En nationell vinnare utses i varje land runt Östersjön och belönas med ett diplom. Fredrik Andersson på Höckerstad gård utanför Gamleby är Sveriges vinnare. Han började miljöanpassa gården år 2011 i samband med att Dennis Wiström startade projektet Havsmiljö Gamlebyviken, som inkluderar flera gårdar i närheten.
- Det känns jättekul. Jag har fått mycket stöttning av mina grannar, säger Fredrik Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om