Full fart hos SOS under nyårsnatten

Första timmen efter tolvslaget på nyårsnatten är den timme under året SOS Alarm tar emot flest samtal. Långt ifrån alla handlar om nödlägen. I Västervik kan det vara ganska så lugnt denna natt.

En man misstänks för våldtäkt. Han sitte5r för närvande anhållen hos polisen i Västervik.

En man misstänks för våldtäkt. Han sitte5r för närvande anhållen hos polisen i Västervik.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-12-28 21:23

– Mellan klockan 00 och 01 den 1 januari i år tog vi emot 1 375 samtal på 112. Det är tre och en halv gånger så mycket som en genomsnittlig timme, säger SOS-operatör My-Adina Hörting.

Den 13 augusti 2018 mellan 21 och 22 nådde SOS Alarm nästan upp till nyårssiffrorna, i samband med alla larm om skogsbränder. Bara denna timme ringdes 1 182 samtal till 112.

– De senaste åren har vi haft ganska lugnt nyårsnatten. Vi har normal bemanning, 27 personer som vi kan använda oss av runt om i kommunen, säger Peter Helge på Räddningstjänsten i Västervik.

Inte heller sjukhuset tar in extra folk:

– Vi behöver inte stärka upp, som vi gör vid storevenemang typ Visfestivalen och Löga Beach. Men väderleken spelar stor roll. Vid spöregn och blåst blir det lugnt, säger Marika Berg, verksamhetsansvarig för akutmottagningen på Västerviks sjukhus.

Polisen har extra bemanning.

– Ja, vi sätter in lite extra resurser. Mycket folk är i rörelse och mycket inträffar på grund av stor alkoholkonsumtion, säger Lisa Koblank, gruppchef i Västervik för områdespoliserna.

– Generellt brukar det vara hyfsat lugnt fram till tolv. Därefter får vi en puckel i samband med att "partyproblematiken" ökar framåt småtimmarna.

Mest udda samtalet till SOS Alarm timmen efter tolvslaget?

– Någon vill ha skjuts, andra är ledsna för att de tappat bort sina vänner eller sin mobil. En man bad att en larmad ambulans skulle köpa med sig en cheeseburgare på vägen, säger My-Adina Hörting på SOS Alarm.

– Nyårsnatten brukar vara lugn fram till tolvslaget, säger Lisa Koblank, gruppchef i Västervik för områdespoliserna.
– Nyårsnatten brukar vara lugn fram till tolvslaget, säger Lisa Koblank, gruppchef i Västervik för områdespoliserna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!