GALNA SÖTCHOCKEN: Anita tar "lamm-semester" för att vara med när tackorna lammar

Ett stort gäng vita ulliga lamm, och så några svarta som sticker ut i mängden, far omkring i halmen. Diar ibland, sover en stund - och så iväg i väldigt fart ut i hagen. Ett busigt gäng med mycket spring i benen.

Tuppen Crister och hans höns är av rasen maran. En riktig prydnad på gårdsplanen.

Tuppen Crister och hans höns är av rasen maran. En riktig prydnad på gårdsplanen.

Foto:

Västervik2016-04-04 07:47


Snart är lamningen över för den här gången. Och som vanligt går det inte att se sig mätt på alla upptåg som bara små lamm kan hitta på.

Anita Birgersson och Stefan Karlsson bor på gården Stjärneberg utanför Blankaholm där de har 45 tackor och KRAV-godkänd lammuppfödning. Den här våren var 35 av tackorna dräktiga så runt 70 lamm blir det. Tackorna scannas i januari av Carl William från Nya Zeeland.

- Jag lägger fyra veckors semester så här års eftersom någon måste vara hemma och ha lite koll på tackorna när de lammar. Jag mjölkar alltid ur lite råmjölk och ger lammen när de är nyfödda. Då vet jag att de med säkerhet får i sig av den första viktiga mjölken.


Anita Birgersson har 40 års erfarenhet av får och lamm. Hon började med pälsfår, men har de senaste 20 åren fött upp renrasiga texelfår. När hon inte är lamm-ledig jobbar hon på akutmottagningen på Västerviks sjukhus. Fåren, hönsen och bordercollien Zork tillhör fritiden.

- Det är det bästa som finns, att komma hem och njuta av allt det här, säger Anita och tittar ut över djuren, hagarna och Marströmmen.

Fåren är av köttrasen texel. De svarta är korsning med pälsfår. Anita Birgersson säljer slaktfärdiga lamm till KLS Ugglarps i Kalmar, som gården har kontrakt med.

- Det är en väldig efterfrågan på lammkött nu.

De finaste baggarna säljs på baggauktion. Något som ger mer betalt än slaktpriset, men som det är en del jobb med.

- Vi väljer ut de finaste, som sedan bedöms. Först genom en så kallad mönstring, sedan en riksbedömning. Därefter anmäler vi de bästa till baggauktionen. Där köper vi även baggen vi ska betäcka våra egna tackor med.


Fyra höns och så tuppen Crister spatserar omkring i vårsolen. Onödigt nära. Men Anita Birgersson försäkrar att han är helt ofarlig.

- De är av rasen maran, en fransk ras som värper mörkbruna ägg. När jag är hemma får de gå lösa, annars är de instängda i ett vedskjul jag köpte för flera tusen kronor, säger hon och visar ett litet gallerhus med tak.

- Höken tar dem annars, som han gjorde med deras mamma.

- Jag brukar säga att äggen är det ingen som har råd att köpa, inte om deras utehus ska betala sig...

Läs mer i måndagens papperstidning

Labolina och hennes två lamm får gå utanför inhägnaden en stund för att leta gräs - en eftertraktad läckerhet så här års.
Labolina och hennes två lamm får gå utanför inhägnaden en stund för att leta gräs - en eftertraktad läckerhet så här års.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om