Projekt Stenhamravillan är ett samarbete mellan socialförvaltningen och förskolan och handlar om att samla rest- och spillmaterial från företag. Materialet sorteras, tvättas och görs i ordning i Stenhamravillan i Västervik och kan därefter hämtas av personal från kommunens förskolor.
– Vi tar emot allt möjligt rest- och spillmaterial förutom elavfall och miljöfarliga produkter. Efterfrågan beror på vilka projekt som förskolan jobbar med, säger Anders Elmonsson, behandlare på Västerviks kommun.
Själva arbetet utförs av unga vuxna som står långt från arbetsmarknaden, och som vill komma vidare till arbete och studier. Samtidigt gör de en insats för miljön och förser förskolorna med material som kan utmana barnens kreativitet.
– Sammantaget har vi cirka 8-10 deltagare som har sin behandlingspraktik här. Varje deltagare har en individuell plan, Kristina Rylander Johansson, behandlare.
Projektet startades upp för en vecka sedan och mycket material har redan samlats in. I efterhand får företagen en dokumentation med en beskrivning av vad materialet har använts till.
– Förhoppningen är att så många lokala företag som möjligt ska involveras i projektet. Det blir en win-win-situation för alla, säger Anders Elmonsson.
"Fantastisk möjlighet"
Att utforska olika material är en del av förskolans läroplan.
– För oss är det här en fantastisk möjlighet, säger Charlotte Sohlman Delaryd, förskollärare och blivande ateljerista. Sedan flera år tillbaka har vi efterlyst mer icke-färdigt material till förskolan, istället för färdiga leksaker. Det blir en helt annan upplevelse för barnen när de får vara med och skapa och utforska
Tillsammans med Helene Nilsson, ateljerista, kommer Charlotte Sohlman Delaryd att finnas på plats i Stenhamravillan en halvdag i veckan för att ta emot pedagoger som vill hämta material.
– Tanken är att vi ska kunna ge tips och råd till pedagogerna, och berätta om projektet, säger Helene Nilsson.
Förhoppningen är att projektet ska kunna växa i framtiden.
– Drömmen är att starta ett fritidsbibliotek, där man kan lämna hjälmar och annan fritidsutrustning, säger Runar Gustafsson, enhetschef på Vuxenenheten.
Men nu koncentrerar man sig i första hand på rest- och spillmaterial. Det viktiga här är inte vad materialet har varit, utan vad det kan bli.