Julgemenskapen är en gammal tradition som kyrkan har sedan många år tillbaka. Klockan 14 på julafton öppnas dörrarna till församlingshemmet i Västervik. Dit är alla välkomna, oavsett ålder.
Personalen är på plats redan vid klockan nio på morgonen. Det är mycket som ska förberedas innan gästerna kommer. Maten ska lagas och borden ska dukas.
- I år är vi sex personer som hjälps åt med förberedelserna. Det är både personal från Svenska kyrkan och från frikyrkorna, säger Eva Byström, diakon i Svenska kyrkan.
Den här dagen är speciell även för personalen, som verkligen brinner för sitt jobb.
- Alla tycker att det är roligt, och vi märker att det är uppskattat. Folk är glada när de kommer och har klätt upp sig.
Julbord
När klockan har slagit två dukas julbordet upp. Maten kommer från Willys i Västervik, som i år sponsrar hela julbordet.
- Tidigare har vi tagit en liten kostnad för maten, men i år är den helt gratis, säger Eva Byström.
Vanligtvis kommer mellan 50 och 60 personer. Det är ungefär så många man har plats för i församlingshemmet.
- Många är ensamma vid julen men vill inte fira själva. Då kan man komma hit istället. Oftast kommer man hit med någon vän.
Sång och musik
Efter maten brukar det bli sång, musik och läsning av julevangeliet.
- Man vet aldrig riktigt vad som händer. Ibland är det någon som vill sjunga eller spela piano. Vi brukar också sjunga lite julsånger tillsammans. Allt är inte bestämt i förväg, säger Eva Byström.
Hur är det att jobba på julafton?
- Jag tycker att det är trevligt. Det är ju gemenskapen som är julafton. Familjen umgås jag med i mellandagarna.
Församlingshemmet har öppet till klockan 16.30. Klockan 17 är det julbön i Sankt Petri kyrka, så en del stannar kvar och inväntar den.
- Är man van vid att fira jul i en gemenskap och plötsligt blir ensam så kan det kännas svårt, men här så är det lika för alla. Då har man en gemenskap med varandra istället.
Inför julen hjälper även kyrkan familjer som har det svårt, genom att dela ut presentkort på mat.
- I år är det ett 70-tal hushåll som vi delar ut till. De har sökt hjälp innan och haft samtal med oss, säger Anna Ekelund, diakon.