Gifter i vattnet på flera platser

Fynd av höga halter perfluorerande alkylsyror i dricksvattnet har påträffats på flera platser i Sverige. Men i Västerviks kommun bör det inte finnas någon anledning till oro enligt Västervik miljö och energi, som genomför provtagning i kommunens vattenverk just nu. - Det ser väldigt bra ut, säger Ruben Öberg, verksamhetsområdeschef för vatten på miljö och energi.

Dricksvattnet i Västerviks kommun ser ut att vara bortom riskzonen. Foto: TT

Dricksvattnet i Västerviks kommun ser ut att vara bortom riskzonen. Foto: TT

Foto:

Västervik2014-10-10 06:43


Förekomsten av gifterna i vattnet ledde till att Livsmedelsverket initierade en landsomfattande kartläggning av problemet i form av en enkät som skickades ut i januari. Enkäten skickades till alla kommunala kontrollmyndigheter för dricksvatten, totalt 253 stycken, den 31 januari i år. Tre veckor före enkättidens utgång skickades en påminnelse till alla kontrollmyndigheter. När resultatet räknades visade det sig att bara 85 procent av kontrollmyndigheterna besvarade enkäten. Livsmedelsverket skickade ut ytterligare två påminnelser om enkäten, men efter utgångsdatumet saknades fortfarande många svar med resultat, bland annat från Västerviks kommun. Det är Västervik miljö och energi och miljö- och byggnadsnämnden som ansvarar för att enkäten.
- Vi fick frågan om vi kommer att göra ett aktivt ställningstagande. Vi svarade att vi kommer att delta, men det var inte bestämt när, berättar Pia Sjöholm, utredningsingenjör på Västervik miljö och energi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om