Glada bryggare startar gårdsbryggeri

"Vi räknar med att leverera till sommaren 2016"

Jens Wessberg, Magnus Öhman och Lars-Åke Olsson i jäsrummet dit vörten pumpas. Nu är kapaciteten 500 liter åt gången, framöver räknar man med att producera 7 000 liter per år i ett första steg. Foto: Lena Dahlberg

Jens Wessberg, Magnus Öhman och Lars-Åke Olsson i jäsrummet dit vörten pumpas. Nu är kapaciteten 500 liter åt gången, framöver räknar man med att producera 7 000 liter per år i ett första steg. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-01-20 09:27


Intresset för närproducerat är stort och allt fler microbryggerier har startat de senaste åren. Och det jäser även i Västerviks kommun.

För sex, sju år sedan började ett kompisgäng i Blankaholm pröva sig fram i konsten att brygga öl.

Nu startar vännerna företag och hoppas på att deras öl ska finnas på Systembolaget, samt på restauranger och pubar i Västervik med omnejd, till sommaren.

Det som tidigare handlade om att brygga öl för husbehov har sedan ett år tillbaka utvecklats till en seriös affärsidé. Jens Wessberg, Magnus Öhman, Lars-Åke Olsson, Per Åström och Kent Söderblom bestämde sig då för att satsa fullt ut på lokal produktion av öl.

- Från början höll vi till i en mindre lokal i Blankaholm, men så småningom blev det för trångt. För snart ett år sedan började vi bygga om lokalen i Gladhammar istället.

Nytt golv har gjutits och flera innerväggar byggts för att dela in lokalen i bryggrum, jäsrum, teknikrum, lager- och personalrum. När allt är klart ska det även finnas utrymmen för studiebesök. Just nu finslipas rutiner för hygien och kontroll över bryggprocessen. Modern teknik genomsyrar allt tänk.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om