– Vi har i flera år haft jättetufft och underbemanning. Men för bara några dagar sedan lyckades jag fastanställa två nyutexaminerade veterinärer. Det känns fantastiskt roligt.
– Från den 1 februari får vi därför full bemanning med elva, i stället för nio distriktsveterinärer. Nu kan vi se på framtiden med tillförsikt, säger en jublande glad Lena Jakobsson, klinikchef för de två distriktsveterinärmottagningarna i Gamleby och Vimmerby. Dessa har filialer i Västervik, Hultsfred och Rimforsa.
Det är två hemvändare, med anknytning till bygden, Lena Jakobsson lyckats locka hem. De har under utbildningen praktiserat just i norra Kalmar län.
– Vi jobbar hårt med att knyta kontakter med studenter redan när de praktiserar hos oss. Vi bearbetar de som har kopplingar till trakten, i form av släkt, vänner och kanske ett socialt liv på orten. Det är ett vinnande koncept!
Tidigare jobbade landets distriktsveterinärer på provision. Sedan den 1 december har man dock fast lön, med undantag för jourerna där det ännu är provision.
– Vi har jättenöjda kunder och jag är stolt över mina fantastiska medarbetare. De är eldsjälar som brinner för jobbet. Vi har beredskap dygnet runt, samtliga årets dagar, för alla djurslag, även hundar och katter.
– Man behöver inte köra ned hunden till djursjukhuset i Kalmar mitt i natten, säger Lena Jakobsson som har goda förhoppningar om att även kunna finna sommarvikarier i år.
– Veterinärstudenter med ett halvår kvar av utbildningen får vikariera. Vi har kontakt med flera.
Veterinärer utbildas vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Utbildningen omfattar 330 högskolepoäng (5,5 år) och varvar teori med praktik.
SLU tänker inte börja utbilda fler veterinärer.
– Vi erbjuder sedan länge 100 nya utbildningsplatser varje höst. Någon utökning är inte aktuell, säger Jonathan Sohl, kommunikatör på veterinärprogrammet vid SLU.
– Däremot försöker vi minska antalet avhopp. De flesta klarar av utbildningen. Avhoppen beror i stället på att man kommit in på och väljer andra utbildningar, exempelvis läkarutbildningen.
– Vi brukar anta 140 studenter för att vara säkra på att få hundra elever som börjar.
Sohl har märkt ett större intresse bland studenterna för sällskapsdjur, än att jobba med jordbrukets djur.